Image

Άρης Βελουχιώτης (Μια ακόμη αναφορά σε ένα βιβλίο)

Μ’ αφορμή το γεγονός ότι ο Άρης Βελουχιώτης γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου του 1905 (και ότι πέρασαν 113 χρόνια από τότε), είπα να αναφερθώ άλλη μια φορά στο δίτομο βιβλίο του Πάνου Λάγδα με τίτλο “Άρης Βελουχιώτης, ο Πρώτος του Αγώνα (Βιογραφία 1905-1945)”.

Στο δίτομο αυτό βιβλίο του Πάνου Λάγδα έχω αναφερθεί εδώ, στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, στις 25 Ιουνίου του 2015, όμως τώρα θα ήθελα, μ’ αυτό μου το σημείωμα, να συμπληρώσω μερικά.

Ο πρώτος τόμος του βιβλίου (415 σελίδες) αναφέρεται στη διαδρομή του Θανάση Κλάρα (μετέπειτα Άρη Βελουχιώτη) τα χρόνια 1905-1941. Ένα πλήθος πληροφοριών κοινωνικού πνευματικού και πολιτικού χαρακτήρα βρίσκονται αποθησαυρισμένες στον τόμο αυτό, και βεβαίως ο προσανατολισμός, η στάση, οι ενέργειες του Θανάση Κλάρα, καθώς και η ζωή του, οι σκέψεις και οι πράξεις του, μετά την ένταξή του στις γραμμές του Κόμματος.

Ο δεύτερος τόμος αναφέρεται στη διαδρομή του Άρη Βελουχιώτη πλέον στο Αντάρτικο (1942-1945). Στις 509 σελίδες του παρελαύνουν γεγονότα και πρόσωπα, από το ξεκίνημα του Αντάρτικου Αγώνα ως το ηρωικό τέλος του Άρη, κυνηγημένου από τους εχθρούς και συκοφαντημένου από τους “φίλους”, του Ζαχαριάδη πρωτοστατούντος και τότε, μα και αργότερα στην Γ’ Συνδιάσκεψη του Κόμματος (1950).

Μετά την αποκατάσταση του Άρη (πολιτική και κομματική), δε θα έπρεπε και το δίτομο βιβλίο του Πάνου Λάγδα για τον Άρη Βελουχιώτη να αποκατασταθεί στην κομματική συνείδηση, αλλά και στις βιβλιογραφίες της Ιστορίας του Κόμματος; Προσθέτω πως ο Πάνος Λάγδας κομματικός ήταν, και η “Κυψέλη” ένας τολμηρός προοδευτικός εκδοτικός οίκος, που έδωσε τη δυνατότητα σε πλήθος πνευματικών, κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων να εκφράσουν τη γνώμη τους και το θαυμασμό τους για τον Άρη, εισαγωγικώς στον πρώτο τόμο του βιβλίου του Πάνου Λάγδα, εν έτει 1964 – πολύ πριν τις πρόσφατες (το έτος 2011 και μετά) αποκαταστάσεις του Άρη – προηγηθείσης το 1962 μιας χλωμής άρσης ζαχαριαδικών χαρακτηρισμών σε βάρος ενός αριθμού στελεχών, μεταξύ των ονομάτων των οποίων σημειωνόταν και το όνομα Άρης Βελουχιώτης.

Κώστας Π. Παντελόγλου