Image

Η εφημερίδα “Αυγή” (24.08.1952)

Στις 24 Αυγούστου 1952 έκανε την εμφάνισή της η τρίτη κατά σειρά απόπειρα έκδοσης εφημερίδας της “ορθόδοξης” Αριστεράς μετά τον Εμφύλιο. Είχε τον τίτλο “Η Αυγή”, βαφτισμένη έτσι από τον Πρόεδρο της ΕΔΑ Γιάννη Πασαλίδη. Είχε προηγηθεί η έκδοση του “Δημοκρατικού” και της “Δημοκρατικής”, που το βαθύ αντιδημοκρατικό παρακράτος ενήργησε ώστε να απαγορευθεί η έκδοσή τους.

Ο πρώτος διευθυντής της “Αυγής”, ο Φιλαδελφειώτης Βασίλης Εφραιμίδης, βουλευτής της ΕΔΑ, έχει περιγράψει πώς η έκδοση της “Αυγής” επετράπη μετά από διάβημα στον Σοφοκλή Βενιζέλο, ο οποίος κάλεσε στο γραφείο του τον Ρακιντζή της Ασφάλειας και τον ρώτησε γιατί δεν δίνεται η άδεια για την έκδοση της “Αυγής” και εκείνος απάντησε, υπογραμμίζοντας τον όγκο του φακέλου του Βασίλη Εφραιμίδη, ο οποίος, σημειωτέον, είχε υπάρξει και διευθυντής της εαμικής εφημερίδας “Ελεύθερη Ελλάδα”. Ο Σοφοκλής Βενιζέλος είπε τότε στον Ρακιντζή να βάλει τον φάκελο του Εφραιμίδη στο συρτάρι και να δοθεί η άδεια.

Η “Αυγή” κυκλοφόρησε καταρχήν ως εβδομαδιαία εφημερίδα, μετατραπείσα αργότερα σε “καθημερινή εφημερίδα του λαού”, ενόψει των εκλογών της 16ης Νοεμβρίου 1952.

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω πως στον “Δημοκρατικό” και τη “Δημοκρατική” σημαντικά συνέβαλαν και ο συμπολίτης μας Διονύσης Χριστάκος, βουλευτής της “Δημοκρατικής Παράταξης” (Σβώλος, Σοφιανόπουλος, Γρηγοριάδης), ο οποίος υπήρξε Γενικός Γραμματέας των Δημοκρατικών Συλλόγων τα χρόνια της “λευκής τρομοκρατίας”, καθώς και ο λογοτέχνης Γιάννης Αγγέλου (ο οποίος υπήρξε και μπασκετμπολίστας της ΑΕΚ), με την καθοδήγηση βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, του Νίκου Πλουμπίδη.

Κώστας Π. Παντελόγλου