Image

Το Αρχείο και η Βιβλιοθήκη Στρατή Σωμερίτη στα ΑΣΚΙ

Ο Στρατής Σωμερίτης (1901-1978) υπήρξε εκ των πρωτεργατών του σοσιαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα· ήταν νομικός και στο πλήθος των δημοσιευμάτων του αντανακλάται το πολυμερές των ενδιαφερόντων του, που τον έφερε στο πλάι του Δημήτρη Γληνού στον Εκπαιδευτικό Όμιλο και στο πλάι του Αλέξανδρου Σβώλου στην Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτου.

Γραφτά του Στρατή Σωμερίτη έχουν δημοσιευθεί στην Αναγέννηση, στη Σοσιαλιστική Επιθεώρηση, στη Μάχη, στη Νέα Οικονομία, στις εφημερίδες Το Βήμα, Ελευθερία, Προοδευτικός Φιλελεύθερος κά., στο Σοσιαλιστικό Βήμα.

Προσωπικά έχω διαβάσει Στρατή Σωμερίτη και στο περιοδικό επιστημονικού προβληματισμού Σύγχρονα Θέματα, ενώ συνυπήρξαμε υποψήφιοι της νικηφόρου “Δημοκρατικής Συνεργασίας” στο Δήμο Αθηναίων στις Δημοτικές Εκλογές της 30ης Μαρτίου 1975 (Δήμαρχος Γιάννης Παπαθεοδώρου), όπου εκλεγήκαμε και οι δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι Αθηναίων.

Σαρανταδύο χρόνια μεγαλύτερός μου ο Στρατής Σωμερίτης, θυμάμαι που ξαφνιάστηκε όταν του γύρεψα να λάβω γνώση του έργου τους στη συλλογική και συνεταιριστική οικονομία – δεν το περίμενε, και διότι πολύ νεαρός ήμουνα και κοινωνικοπολιτικά αριστερότερά του και το γνώριζε.

Πρόσφατα σχετικά πληροφορήθηκα πως το Αρχείο και τη Βιβλιοθήκη Στρατή Σωμερίτη ο γιος του Ριχάρδος την εμπιστεύτηκε στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) – όσοι ενδιαφέρονται για κρίσιμα της κοινωνικοπολιτικής μας ιστορίας βέβαιον είναι πως θα συναντηθούν με ματιές επ’ αυτών διαφορετικές απ’ τις συνήθεις.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Εαμική Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας, το ΣΚ-ΕΛΔ, η ΕΠΕΚ, το Δημοκρατικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΔΚΕΛ), η Σοσιαλιστική Δημοκρατική Ένωση, συνάντησαν το ενδιαφέρον του Στρατή Σωμερίτη, γνώρισαν φροντίδες του – και η Ευρωπαϊκή ενοποίηση επίσης.

Κώστας Π. Παντελόγλου