Image

ΚΚΕ και Αστισμός στον Μεσοπόλεμο

Ο Άγγελος Ελεφάντης το 1976, φωτογραφία δημοσιευμένη στα “Ενθέματα”

Κυκλοφόρησε από την Εφημερίδα των Συντακτών σε δύο τόμους (στις 11 και 18 Νοεμβρίου 2017) το έργο του Άγγελου Γ. Ελεφάντη με τίτλο Η επαγγελία της Αδύνατης Επανάστασης. ΚΚΕ και Αστισμός στον Μεσοπόλεμο, το οποίο εκτείνεται σε σχεδόν 370 σελίδες συνολικά.

Στο έργο αυτό περιλαμβάνεται και πλήθος κατατοπιστικών πινάκων, εδράζεται δε τούτο σε πλούσια βιβλιογραφία. Η πρώτη έκδοση του έργου έγινε από τις Εκδόσεις Ολκός το 1976 και η δεύτερη από τις Εκδόσεις Θεμέλιο το 1979.

Γιατί αυτό το έργο; Το αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογό του γράφοντας:

“Θέλησα να δω τη γένεση του κομμουνιστικού φαινομένου στην Ελλάδα και την άνδρωσή του στη διάρκεια των πρώτων συγκρούσεών του με τον ελληνικό αστισμό, να καταλάβω τα συστατικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ και της επαναστατικής του επαγγελίας. Το ζήτημα είναι σημαντικό όχι μόνο καθαυτό, όπως κάθε αντικείμενο ιστορικής έρευνας, αλλά πολύ γενικότερα. Η ιδιοσυστασία του ΚΚΕ, η υφή του, τα βαθύτσερα χαρακτηριστικά του και οι καταβολές του είναι ζητήματα επίκαιρα και κρίσιμα για το λαϊκό κίνημα του τόπου μας. …”

Τι σημειώνει ο συγγραφέας για την πρόθεσή του; Τούτο: “Τα όσα ακολουθούν να μην ξεκόβουν από τον κομμουνισμό και να βασίζονται στον μαρξισμό”.

Και ποιο το συμπέρασμα του συγγραφέα; Ιδού αυτό: “Μελετώντας τα καθέκαστα της ιστορίας του ΚΚΕ στον Μεσοπόλεμο πείστηκα ότι ο επαναστατικός του λόγος ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί γιατί ήταν πολιτική μεταφυσική. Σ’ αυτό το συμπέρασμα οδήγησαν τα ίδια τα στοιχεία της πολιτικής και ιδεολογικής ιδιοσυστασίας του ΚΚΕ και όχι το αποτέλεσμα της δράσης του, το πασίγνωστο γεγονός ότι δεν έφερε σε πέρας την επανάσταση που υποσχέθηκε”.

Κώστας Π. Παντελόγλου