Image

Σχετικά με τις πλημμύρες στο Λεκανοπέδιο Αθηνών-Πειραιώς

to-vima-1977Κάθε φορά που μια δυνατή βροχή πέφτει στο Λεκανοπέδιο Αθηνών-Πειραιώς, οι πλημμύρες κάνουν την εμφάνισή τους με τις καταστροφικές τους συνέπειες, και οι περιπτωσιακές αναφορές αλλά και οι περιπτωσιακές αντιμετωπίσεις εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη – μετά λίγο καιρό τα σχετικά λησμονούνται, και σε μια νέα δυνατή βροχή άντε πάλι από την αρχή τα ίδια…

Είναι τούτο κάτι που πολύ με στεναχωρεί -είμαι και πολιτικός μηχανικός- πώς να ανεχθώ τα εκάστοτε συμβαίνοντα γύρω από το πρόβλημα αυτό; Χρωστώ δε να προσθέσω πως οι πλημμύρες των αρχών Νοεμβρίου 1977 και ο τρόπος αντιμετώπισης των όσων είχαν τότε προκύψει, από όλη την κλίμακα της εξουσίας αλλά και το σύνολο του πολιτικού συστήματος, με έκαναν -μαζί βέβαια και με άλλα αρνητικά που συνέβαιναν και επί άλλων σημαντικών τομέων της εθνικής ζωής- να αποχωρήσω από αυτό που ονομάζεται “δημόσιος βίος”. Ήμουν τότε Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, αλλά και μέλος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, και είχα διαπιστώσει ότι έλειπε η διάθεση σοβαρής και δημιουργικής εργασίας με κοινωνικοπολιτική στόχευση προς εξυπηρέτηση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων!

Διάλεξα λοιπόν ένα άλλο τρόπο για να υπηρετήσω τον σκοπό αυτό – σκοπό ζωής!

Μεταξύ των πλούσιων καρπών αυτού του άλλου τρόπου είναι και μια εργασία που αναφέρεται στις πλημμύρες του Λεκανοπεδίου Αθηνών-Πειραιώς, αντλώντας από μια διάλεξη διακεκριμένου Νομομηχανικού, κάτοχου ευρύτατης αρχαιογνωσίας, η οποία έγινε “εν δημοσία συνεδρία της 9ης Δεκεμβρίου 1898”.

Η εργασία αυτή κυκλοφόρησε πριν 20 χρόνια, τον Οκτώβριο του 1994, από τις Εκδόσεις Παντελόγλου, όταν και πάλι μια δυνατή βροχή είχε πέσει στο Λεκανοπέδιο. Θεωρώντας το περιεχόμενο αυτής της εργασίας πληροφοριακό, μορφωτικό, αλλά και προσανατολιστικό δράσεων σε καίριο πρόβλημα της ζωής των λαϊκών στρωμάτων της πρωτεύουσας, επιστημονικού αυτοδιοικητικού και εθνικού ενδιαφέροντος, σκέφτηκα να καταχωρήσω εδώ, στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, τα κεφάλαιά της…

Και ιδού αυτά!

  1. Σχηματισμός του Λεκανοπεδίου κατά την προϊστορική περίοδο, και η αρχαία εποχή από την άποψη των διαρρεόντων το Λεκανοπέδιο Αθηνών-Πειραιώς υδάτων.
  2. Περί της τοπογραφίας των χειμάρρων του Λεκανοπεδίου Αθηνών-Πειραιώς και των πλημμυρών κατά τους αρχαίους χρόνους.
  3. Ποιο είναι τώρα (1898) το Λεκανοπέδιο Αθηνών-Πειραιώς.
  4. Περί των προξενουσών τις πλημμύρες βροχών στο Λεκανοπέδιο Αθηνών-Πειραιώς (ύψος του κατά μήνα πίπτοντος ύδατος· ύψος του ετησίως πίπτοντος ύδατος· ύψος του ημερησίως πίπτοντος ύδατος).
  5. Συμπέρασμα πολυετών μετεωρολογικών παρατηρήσεων στο Λεκανοπέδιο Αθηνών-Πειραιώς όσον αφορά τις βροχές.
  6. Ποια η σημερινή κατάσταση (1898) της κοίτης των χειμάρρων στο Λεκανοπέδιο Αθηνών-Πειραιώς και πώς το χυνόμενο σ’ αυτούς ύδωρ της βροχής ρέει προς την Φαληρική θάλασσα.
  7. Αναφορά σε πλημμύρες που έγιναν στο Λεκανοπέδιο Αθηνών-Πειραιώς κατά τα έτη 1883-1896.
  8. Συμπέρασμα περί του καταλληλότερου τρόπου για πρόληψη των κινδύνων από τις πλημμύρες στο Λεκανοπέδιο Αθηνών-Πειραιώς.

Κώστας Π. Παντελόγλου

Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” στις 15 Νοεμβρίου 2014