Image

“Ανδρέας Κάλβος, ο Αγέλαστος” του Κ. Πορφύρη

2
λεπτά ανάγνωσης
Ανδρέας Κάλβος
Ανδρέας Κάλβος

Όσα ακολουθούν είναι από εκείνα με τα οποία η “Αυγή” ανήγγειλε την κυκλοφορία του βιβλίου που σημειώνω στον τίτλο:

“Κυκλοφόρησε ο “Αγέλαστος” του Κ. Πορφύρη, μια ενδιαφέρουσα ιστορική βιογραφία του Ανδρέα Κάλβου, που ένα μέρος της δημοσιεύτηκε στην “Αυγή” σε συνέχειες ως επιφυλλίδες, με την ευκαιρία του έτους Κάλβου.

Το βιβλίο, που ολόκληρος ο τίτλος του είναι τώρα “Ανδρέας Κάλβος, ο Αγέλαστος”, είναι μια μυθιστορηματική βιογραφία, αλλά όπως και ο “Σολωμός” του Κ. Πορφύρη, μένει πιστή, όσο γίνεται αυστηρά, στα δεδομένα του βίου του Κάλβου και της εποχής του.

Ο συγγραφέας, στο σύντομο πρόλογό του, σημειώνει ότι εκείνο που τον ώθησε στην βιογραφία του ποιητή της αρετής ήταν η σκέψη που έκανε κατά την μετακομιδή των οστών του Κάλβου στην Ζάκυνθο το 1960, ότι τον μεγάλο ποιητή τον χωρίζει άβυσσος από το ευρύτερο κοινό. (…)

Το βιβλίο, έκδοση του “20ου αιώνα”, σε 300 σελίδες μεγάλου σχήματος, κοσμείται από γκραβούρες και πίνακες εποχής. Το εξώφυλλο οφείλεται στον ζωγράφο Γ. Βακιρτζή”.

Μένει να πως πως τα παραπάνω δημοσιεύτηκαν στην “Αυγή” προδικτατορικά, και συγκεκριμένα στις 14 Ιουλίου 1962, και πως ο Κ. Πορφύρης, εκ των αγωνιστών της Ακροναυπλίας, μετείχε στην προσπάθεια για την “Επιθεώρηση Τέχνης” από σημαίνουσα θέση.

Κώστας Π. Παντελόγλου