Image

Μ’ αφορμή όσα είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον Αη-Στράτη

kke-perissosΔόθηκε η δυνατότητα στον γενικό γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, κατά την επίσκεψή του στον Αη-Στράτη το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016, να φωτίσει με το φως το αληθινό όσα συνιστούν τον Αη-Στράτη.

Δεν το έπραξε· τον ιδιοποιήθηκε για λογαριασμό του κόμματος, επιδερμικά αναφερόμενος σε συνιστώντα τον Αη-Στράτη, και θαρρεί πως έπραξε το καθήκον του έναντι των εκεί εξορίστων και της ιστορίας του κινήματος.

Όμως η αλήθεια προσώπων και πραγμάτων θα είναι πάντα εδώ για να του υπενθυμίζει πως τον Αη-Στράτη γνώρισαν και τα μέλη και στελέχη του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας – ο κορυφαίος τους άλλωστε, ο Κώστας Γαβριηλίδης, εκεί εξόριστος, αν και βαριά άρρωστος, άφησε την τελευταία του πνοή.

Θα του υπενθυμίζει ακόμη πως τον Αη-Στράτη γνώρισαν επίσης μέλη και στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας, που ηγέτης του ήταν ο Γιάννης Πασαλίδης, ο οποίος από το καλοκαίρι του 1951 και μετά ηγείτο της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), μέλη και στελέχη της οποίας γνώρισαν και αυτά τον Αη-Στράτη εκ του σύνεγγυς – άλλωστε η διαρκής απειλή του μετεμφυλιακού καθεστώτος ενάντια σε όποιον δραστηριοποιούνταν στις γραμμές της ΕΔΑ ήταν η εξορία στον Αη-Στράτη.

Στον Αη-Στράτη φυσικά και εξωκομματικοί, και κομματικοί βεβαίως του ΚΚΕ οι περισσότεροι (εν διασπάσει ωστόσο και εν αλληλοϋπονομεύσει ευρισκόμενοι) με μη ενδεικνυόμενη συμπεριφορά μεταξύ τους και έναντι των υπολοίπων – αυτή είναι η αλήθεια προσώπων και πραγμάτων που την γνωρίζουμε όχι μόνο από τα βιβλία τα περιοδικά και τις εφημερίδες, αλλά και από διηγήσεις βιωσάντων τον Αη-Στράτη.

Τον Αη-Στράτη συνιστά φυσικά και η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που γέννησε στους εξορίστους, στις οικογένειές τους, στην ελληνική κοινωνία γενικώτερα η ύπαρξή του, ως την διάλυσή του το 1962 – και αυτή την προσπάθεια την επωμίστηκαν κυρίως η ΕΔΑ και ο ΑΣΟΠΕΦ, αλλά και δημοκρατικές κινήσεις και προσωπικότητες εκτός Ελλάδος (όπως επί παραδείγματι ο Αγγλικός «Σύνδεσμος για την Δημοκρατία στην Ελλάδα» και ο Άγγλος μαθηματικός και φιλόσοφος Μπέρναρντ Ράσσελ), μα όχι μόνο. Ξεχωριστά επί του προκειμένου θα ήθελα να αναφέρω την συμβολή του βραβευμένου με το βραβείο Λένιν για την Ειρήνη ποιητή Κώστα Βάρναλη.

____________________

Υ.Γ. ΑΣΟΠΕΦ = Αθηναϊκός Σύλλογος Οικογενειών Πολιτικών Εξορίστων και Φυλακισμένων

Κώστας Π. Παντελόγλου

1 Comments Text