Image

ΜΠΕ Μελισσανίδη 7: Πού είναι το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού του δήμου μας;

politismosΔιαβάζουμε στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του γηπέδου Μελισσανίδη (κεφάλαιο 8, σελίδες 37-39):

Στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει το χώρο του Κέντρου εντοπίζεται πολύ περιορισμένη πολιτιστική υποδομή. (…)  Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι μεταξύ των λίγων υπαρχουσών πολιτιστικών χρήσεων υπάρχει και το δημοτικό «Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ιδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς» (σημειώνεται με γαλάζιο τρίγωνο στο χάρτη), σε θέση πολύ κοντινή προς το Κέντρο. Προκύπτει έτσι δυνατότητα συνεργειών με το Κέντρο, που από το φύση τους έχει ιστορική διάσταση και πολιτισμικά σημαινόμενα, αλλά και προοπτική δημιουργίας στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας ενός cluster πολιτιστικών χώρων αφιερωμένων στον Ελληνισμό της διασποράς, που συνάδει με την ταυτότητα της περιοχής.

Άραγε είναι η σκοπιμότητα ή η άγνοια που οδηγεί τους συντάκτες της μελέτης να παραλείψουν την αναφορά στο δημοτικό Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού “Φιλιώ Χαϊδεμένου”;

(Παρεμπιπτόντως, να ενημερώσουμε το φιλοθέαμον κοινό ότι στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του γηπέδου Μελισσανίδη το “παγκόσμιο μουσείο της προσφυγιάς” και το μουσείο της ΑΕΚ δεν αναφέρονται καθόλου. Οι χώροι που προβλέπονταν γι’ αυτές τις δυο χρήσεις ονομάζονται στα σχέδια ως “εκθεσιακοί”…).

π.