Αναφορά σε ένα βιβλίο για την κεντητική τέχνη στην Κρήτη *

2
λεπτά ανάγνωσης

photo33“[…] το βιβλίο της Ευαγγελίας Κ. Φραγκάκη “Από την κεντητική στην Κρήτη” (σελ. 68) παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Η συγγραφέας στην μελέτη της αυτή, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 1976 στο Δ’ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο στο Ηράκλειο, ασχολείται με την προέλευση της κεντητικής ανατρέχοντας στην Αγία Γραφή και στην Ελληνική Μυθολογία και εκφράζει την άποψη πως η κεντητική είναι μια τέχνη που προηγείται της ζωγραφικής ή της γλυπτικής “γιατί ο άνθρωπος […] θα θέλησε πρώτα να κοσμήσει το φόρεμά του και εν συνεχεία αντικείμενα προσωπικής του χρήσεως και διακοσμήσεως της κατοικίας του”.

Εξετάζοντας την τέχνη της κεντητικής στην Κρήτη παρουσιάζει τα διάφορα μοτίβα που κυριαρχούσαν στα κεντήματα, τις δυτικές επιδράσεις, αλλά και τις διαμορφώσεις που επέφερε η Κρητικοπούλα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γοργόνας: “Στην σειρήνα της Δύσης, θέμα πολύ δημοφιλές τα χρόνια εκείνα στην λεκάνη της Μεσογείου, είδε (η Κρητικιά) την Γοργόνα, την αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου… Πρόσθεσε και τον δικέφαλο αετό του Βυζαντίου… πρόσθεσε ακόμα ζωάκια και πουλιά, αίγαγρους και σκαλόρνιθες και πέρδικες, αλλά και δράκοντες φτερωτούς και το ιερό πουλί της ορθοδοξίας και λουλούδια και γάστρες, μέσα από τις οποίες βγαίνει η Γοργόνα … και κέντησε ποδόγυρους και μπάντες για την φορεσιά της, κουρτίνες, κρεβατόγυρους, σεντόνια, μαξιλαροθήκες, καλύμματα για την Αγία Τράπεζα και άλλα … Σιγά-σιγά οι κοπέλες διαμόρφωσαν τα σχέδια αφαιρώντας και προσθέτοντας και γίνανε με τα γοητευτικά τους κεντήματα οι καλύτεροι πληροφοριοδότες για την εποχή τους”.

Ακόμη η Ευαγγελία Κ. Φραγκάκη ασχολείται με τα Κρητικά κεντήματα που βρίσκονται στα διάφορα Μουσεία και παραθέτει τις ονομασίες των βελονιών των Κρητικών κεντημάτων όπως τις θυμάται από την γιαγιά της, την μητέρα της, την αδελφή της […].

Στο τελευταίο μέρος της μελέτης της, που αριθμεί 32 σελίδες, ασχολείται με το Κρητικό κέντημα από τον 19ο αιώνα μέχρι και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις υπόλοιπες 34 σελίδες του βιβλίο παρατίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό με φωτογραφίες Κρητικών κεντημάτων και βελονιών”.


* Απόσπασμα από δημοσίευμα του περιοδικού “Διαβάζω” (τεύχος 33, Ιούλιος 1980)