Πλατεία Πατριάρχου ή πλατεία Μελισσανίδη;

Από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της υπογειοποίησης της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου, δίπλα στο γήπεδο Μελισσανίδη, αντλούμε σήμερα την παρακάτω αποτύπωση που απεικονίζει τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις της υπογειοποίησης στην πόλη.

Η Δεκελείας αλλάζει ολοκληρωτικά χαρακτήρα, μετατρεπόμενη ουσιαστικά σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας, διαιρώντας στα δυο την πόλη. Τα φανάρια της πλατείας Πατριάρχου και του παλιού τέρματος (Δεκελείας και Φωκών) καταργούνται και αντικαθίστανται από δύο νησίδες που ορίζουν τις υποχρεωτικές κυκλικές διαδρομές των αυτοκινήτων.

Για να χωρέσουν όλα αυτά, θίγεται φυσικά και ο χώρος της πλατείας και μέρος του πεζοδρόμου της Δεκελείας, με πιθανά θύματα και μεταξύ των προστατευόμενων κυπαρισσιών της δενδροστοιχίας. Πολλές απορίες δημιουργούνται από το σχέδιο αυτό: Πώς ακριβώς εννοούν οι μελετητές ότι θα πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, για παράδειγμα; Οι κίτρινοι κύκλοι με την κόκκινη διαγράμμιση σημειώνουν τις θέσεις δυο φαναριών, το ένα στην έξοδο της υπογειοποίησης επί της Φωκών και το δεύτερο στη συμβολή Σμύρνης και Προύσης, όπως υπάρχει και σήμερα.

Να τι εννοούσε ο Μελισσανίδης όταν δήλωνε ότι «εμείς θέλουμε να κάνουμε το γήπεδο στο χωράφι μας και τίποτε άλλο»: όλη η Νέα Φιλαδέλφεια είναι το χωράφι, όχι μονάχα η παλιά έκταση του γηπέδου και τα περίφημα στρέμματα του Άλσους που παραχωρούνται.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, όμως, μέχρι και οι καταστηματάρχες στην πλατεία Πατριάρχου μπορεί ν’ αρχίσουν τώρα να διαμαρτύρονται κι ας είναι κι Αεκτζήδες! Όσο για τον Δήμο, αν δεν ενεργήσει έτσι ώστε αποτρέψει τις δυσμενείς εξελίξεις, θα μπορούσε να παρέμβει κατόπιν εορτής και να μετονομάσει τουλάχιστον την πλατεία Πατριάρχου σε πλατεία Μελισσανίδη…

π.

8 Comments

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.