Τι προβλέπει προς κατασκευήν το Σχέδιο Νομοθετικής Ρύθμισης όσον αφορά το Γήπεδο της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια

3
λεπτά ανάγνωσης

Διαβάζοντας το περιεχόμενο του Άρθρου με τίτλο “Κανονιστικό Πλαίσιο – Σχεδιασμός και Πολεοδομική Οργάνωση περιοχής της Ν. Φιλαδέλφειας Αττικής για την δημιουργία Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού” διαπίστωσα τούτο: ενώ δεν ονοματίζονται ποιες είναι οι κυρίως αθλητικές εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν, καταγράφονται λεπτομερώς βοηθητικές τους εξυπηρετήσεις και καλά, και ακόμη συνοδευτικές τους χρήσεις όπως τις είπαν, και πρόσθετα συμπληρωματικές τους λειτουργίες όπως τις βάφτισαν.

Είπαμε λοιπόν, οι κυρίως αθλητικές εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν δεν ονοματίζονται στο εν λόγω Σχέδιο Νομοθετικής Ρύθμισης.

Ως βοηθητικές τους δε εξυπηρετήσεις καταγράφονται στο Σχέδιο Νομοθετικής Ρύθμισης οι ακόλουθες: αποδυτήρια, χώροι υγιεινής, ιατρεία, σουΐτες VIP, φυσιοθεραπευτήρια, γραφεία προπονητών και διαιτητών, γραφεία διοίκησης και προσωπικού, αποθήκες, συνεργεία, χώροι ελέγχου και χειρισμού των εγκαταστάεων, χώροι TV και CCTV, κλπ.

Ως συνοδευτικές χρήσεις των κυρίως αθλητικών εγκαταστάσεων στο Σχέδιο Νομοθετικής Ρύθμισης καταγράφονται οι παρακάτω: χώροι μέσων μαζικής ενημέρωσης, χώροι αναψυχής και εστίασης αθλητών, προπονητών, διαιτητών, αίθουσες συσκέψεων και προβολών, γραφεία εξυπηρέτησης ομάδων, χώροι άθλησης και υγιεινής, γυμναστήριο, spa, χαμάμ, κλπ., χώροι εξυπηρέτησης θεατών και επισήμων, κυλικεία, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.

Τέλος για τις συμπληρωματικές λειτουργίες το Σχέδιο Νομοθετικής Ρύθμισης ονοματίζει: πολιτιστικές χρήσεις (μουσεία κλπ.), χώροι αναψυχής, εμπορικά καταστήματα (με εξαίρεση τις υπεραγορές και τα πολυκαταστήματα) και καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, εκθεσιακοί χώροι, εστιατόρια.

Αυτά προβλέπει προς κατασκευήν το Σχέδιο Νομοθετικής Ρύθμισης όσον αφορά το Γήπεδο της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια – προβλέπει και για άλλα φυσικά ετούτη η Ρύθμιση, ανάμεσά τους και τα εξής:

  • Ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων: 27 μέτρα.
  • Ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος απολήξεων κλιμακοστασίων (πέραν του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους κτιρίων): 2,7 μέτρα.
  • Ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος στεγάστρων: 30 μέτρα.
  • Ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος πυλώνων ανάρτησης στεγάστρων: 40 μέτρα.
  • Ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης: 60%.

Μα αυτές ήταν και οι προβλέψεις των παλαιότερων ρυθμίσεων που συνάντησαν την άρνηση, και σωστά, των Φιλαδελφειωτών και των Φιλαδελφειωτισσών να τις αποδεχτούν – οπότε;

Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν, τόσο η “Οικογένεια της ΑΕΚ” όσο και η πολιτική ηγεσία, ότι ένας είναι ο τρόπος για να αποκτήση η ΑΕΚ ό,τι είχε και έχασε με το γκρέμισμα του Σταδίου της; – τον υπόδειξα με τα γραφτά μου που είδαν το φως της δημοσιότητας εδώ, στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, στις 5 και 15 Οκτωβρίου 2013, αλλά και στις 2 Νοεμβρίου και 26 Δεκεμβρίου 2013.

Τα επιδιωκόμενα από την “Οικογένεια της ΑΕΚ” και αυτούς τους τελευταίους καιρούς, όπως και από τα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών και μετά, δεν βρίσκονται σε αρμονία με την πόλη μας και τους ανθρώπους που την κατοικούν, οι υπερφίαλες αξιώσεις της δεν πρόκειται εν τέλει να γίνουν δεκτές, οι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας θέλουν την ΑΕΚ συμμέτοχο στην πορεία της πόλης με θετικό πρόσημο, όπως ήταν στις δεκαετίες που προηγήθηκαν της δικτατορίας των συνταγματαρχών, και όχι αφεντικό στο κεφάλι τους που θα επιδιώκει την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία άλλωστε δεν συμβιβάζονται με το αθλητικό ιδεώδες.

Κώστας Π. Παντελόγλου