Το Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας στο Σχέδιο Νομοθετικής Ρύθμισης όσον αφορά το Γήπεδο της ΑΕΚ στην πόλη μας .1

3
λεπτά ανάγνωσης

Στο Άρθρο με τίτλο “Κανονιστικό Πλαίσιο-Σχεδιασμός και Πολεοδομική Οργάνωση περιοχής της Ν. Φιλαδέλφειας Αττικής για την δημιουργία Κέντρου Αθλητισμού Μνήμης και Πολιτισμού”, αρχή-αρχή, διαβάζει κανείς:

“1. Έκταση συνολικού εμβαδού 29.121 τμ. περίπου, η οποία βρίσκεται στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Αττικής, όπως αυτή ρυθμίζεται με τις διατάξεις του παρόντος και εμφαίνεται στο σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού, παραχωρείται κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση στο ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο με την επωνυμία “Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως” …”

Λίγο μετά διαβάζει κανείς και τούτο:

“4. Στην περιοχή της παραγράφου 1 του παρόντος, εγκρίνεται η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Ν. Φιλαδέλφειας με την επέκταση και την μετατόπιση ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών, όπως οι ρυθμίσεις αυτές φαίνονται στο σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα σε κλίμακα 1:500 …”

Μ’ αυτά τα λόγια, όχι άλλα, πάνε να βάλουν χέρι στον πνεύμονα της πόλης μας, στο Δάσος μας, οι κυβερνώντες και να το προσφέρουν βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα της “Οικογένειας της ΑΕΚ” – ούτε τα πράγματα με το όνομά τους δεν τολμούν να πουν ή να γράψουν, επιχειρώντας και με αυτό τον τρόπο να υφαρπάξουν θετική την ψήφο στα σχέδιά τους όσων μετέχουν των εργασιών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Νιώθοντας την γύμνια τους προσπαθούν να την κρύψουν με το ακόλουθο “φύλλο συκής”: Κάνοντας λόγο για υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σημειώνουν στο ίδιο Άρθρο (παράγραφος 5), ότι σ’ αυτή θα προβλέπονται “και τα πρόσφορα και κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία σχετίζονται ιδίως με την πύκνωση και επαύξηση των χώρων πρασίνου στο υπόλοιπο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, με την εντατικοποίηση της συνοχής, της συνέχειας και της λειτουργίας του Άλσους ως Δασικού οικοσυστήματος, την ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας του και κάθε συναφές μέτρο που διασφαλίζει την αναγκαία αντιστάθμιση και αποκαθιστά το περιβαλλοντικό ισοζύγιο στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας”.

“Φύλλο συκής” χαρακτήρισα προκαταβολικά αυτά τα τελευταία – συνιστούν ωστόσο και μια παραδοχή: ότι αν θα κατασκευαστούν όσα θέλει η “Οικογένεια της ΑΕΚ” θα βλαφτεί το Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Και επιχειρούν να αντισταθμίσουν την βλάβη με τα παραπάνω σημειωθέντα αντισταθμιστικά, όπως τα βάφτισαν, μέτρα.

Στο σημείο αυτό έχω να παρατηρήσω: Είναι υποχρέωση του Υπουργείου και του Δήμου να διατηρούν το Δάσος σε καλή κατάσταση, επαναλαμβάνω υποχρέωση – άλλο πράγμα είναι τα λεγόμενα αντισταθμιστικά, σε άλλες περιπτώσεις είναι που χρησιμοποιείται τέτοια ορολογία, για την οποία δεν θα ήθελα τώρα να κάνω λόγο…

Προσθέτω μόνο ότι αν κατασκευαστούν όσα θέλει η “Οικογένεια της ΑΕΚ” η βλάβη του Δάσους της Νέας Φιλαδέλφειας θα είναι “ανήκεστος”…

Δεν τελειώσαμε όμως με τα του Δάσους σε σχέση με το Σχέδιο Νομοθετικής Ρύθμισης όσον αφορά το Γήπεδο της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια, γι’ αυτό θα συνεχίσουμε.

Κώστας Π. Παντελόγλου

3 Comments Text
  • Η κοπή 50 δέντρων, που είναι ούτως ή άλλως σε μαύρο χάλι, και η άμεση φύτευση 2.100 (!!) νέων δέντρων και 1.000 θαμνών με αποκλειστικά έξοδα της ΑΕΚ προκαλούν… ανήκεστο βλάβη στο Δάσος! Ενώ να φανταστώ ότι το σκουπιδαριό που υπάρχει στη βόρεια πλευρά του γηπέδου αποτελεί την αποθέωση της προστασίας του οικοσυστήματος!
    Αναρωτιέμαι αν η ανήκεστος βλάβη υπάρχει τελικά μόνο σε ορισμένους φωτεινούς “εγκεφάλους”!