Image

Μηδενικά τέλη ΑΕΚ: Το μάζεψαν, αλλά δεν το ξέχασαν!

Δημοτικό Συμβούλιο 28/6/2022: Μια ωραία ατμόσφαιρα

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο (28/6/2022), μετά από μια περίπου ώρα αποκαλυπτικής συζήτησης, ο Γιάννης Βούρος είπε τη μία μαγική φράση που του απέμενε για να διασώσει τα προσχήματα: “Αποσύρω το θέμα”. Έτσι το δημοτικό συμβούλιο δεν έλαβε χθες απόφαση για απαλλαγή του γηπέδου της ΑΕΚ από τα δημοτικά τέλη, και το θέμα αναβλήθηκε και θα συζητηθεί κατά τη γενικότερη συζήτηση περί δημοτικών τελών στο τέλος του χρόνου.

Ο δήμαρχος και οι αρμόδιοι έμμισθοι αντιδήμαρχοι Σωτήρης Κοσκολέτος και Μιχάλης Κουτσάκης διαχειρίστηκαν το φιάσκο όπως τους έχουμε συνηθίσει: τους έφτυναν και νόμιζαν ότι βρέχει, που λέει ο λαός. Πρόκειται για άλλη μια πατάτα του Σωτήρη “Νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων” Κοσκολέτου, μετά την αποτυχία του να διαχειριστεί κατά τον τρόπο που νόμιζε ότι μπορούσε το θέμα της διαχειριστικής μελέτης του Άλσους πριν από ένα χρόνο περίπου. Και στις δύο περιπτώσεις, η πρόθεση Βούρου-Κοσκολέτου (και, βεβαίως, της ΑΕΚ) ήταν η ίδια: Να υπάρξει αναίμακτη πολιτική απόφαση αιρετών οργάνων του δήμου υπέρ των συμφερόντων Μελισσανίδη, χωρίς να πάρουν χαμπάρι οι δημότες και οι κάτοικοι αυτής της πόλης. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Γιάννης Βούρος και ο Σωτήρης Κοσκολέτος απέτυχαν ως προς το αναίμακτη, μια που η γενική κατακραυγή των ημερών θα τους συνοδεύει στις όποιες προσπάθειές τους να παραμείνουν στη διαχείριση των κοινών της πόλης και στη λίστα μισθοδοσίας του δήμου.

Δεν θα σταθούμε στις δικαιολογίες ότι η χθεσινή συζήτηση αφορούσε το κάπως τεχνικό ζήτημα της επιβολής δημοτικών τελών για τους τελευταίους μήνες του 2022 και της σχέσης αυτής της επιβολής με την κανονική ηλεκτροδότηση του γηπέδου. Η ουσία της πολιτικής πρόθεσής τους βρίσκεται στην εισήγηση που είχε φέρει ο Γιάννης Βούρος στην Οικονομική Επιτροπή της 23/6/2022, την οποία πρέπει να ξαναθυμηθούμε:

Στη λογική του ότι η ύπαρξη του γηπέδου και η λειτουργία του θα επηρεάσει θετικά την κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και εν τέλει αθλητική ζωή του Δήμου μας εισηγούμεθα τον προσδιορισμό για ένα έτος (έως 31/12/2023) μηδενικό προσδιορισμό τελών. Γιατί? Γιατί ο Νόμος 2725/99 το άρθρο 56 προβλέπει έσοδα από την εκμετάλλευση διαφημιστικών χώρων σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Θα καταγραφεί ειδικός κωδικός στον προϋπολογισμό που θα κάνει ο Δήμος για το 2023. Επίσης ο Νόμος 2946/2001 και συγκεκριμένα η παρ. 3 του άρθρου 5 πάλι προβλέπει έσοδα γενικά από διαφήμιση σε αθλητικούς χώρους. Θεωρώ ότι από εκεί θα δημιουργεί ισχυρός οικονομικός πνεύμονας και θα υπάρξουν μεγάλα έσοδα για το Δήμο. Τα οικονομικά μεγέθη των διαφημίσεων θα προσδιορίζονται από την Υπηρεσία Εσόδων. Άλλωστε οποιαδήποτε διαφημιστική ενέργεια γίνεται κατόπιν συμφωνίας. Επίσης στο πλαίσιο της συνεργασίας Δήμου και ΠΑΕ ΑΕΚ σημειώνουμε την δυνατότητα συνδιοργάνωσης μεγάλων πολιτιστικών, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με καταμερισμό των εισπράξεων, την δυνατότητα της δωρεάν χρήσης του πάρκινγκ για τους δημότες για τις ημέρες και τις ώρες που δεν το χρησιμοποίει η ΠΑΕ ΑΕΚ και την υλοποίηση της συμφωνίας επί Δημαρχίας Γαϊτανά όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά του ΔΣ της χορηγία από πλευράς ΑΕΚ προς την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, ενός σαρώθρου-σκούπας”.

Το παραπάνω κείμενο κατατέθηκε γραπτά. Είναι προφανές από την προφορικότητα της διατύπωσης ότι κάποιο copy-paste έχει γίνει (ίσως από τα πρακτικά της Διαπαραταξιακής Επιτροπής των επικεφαλής των συνδυασμών που δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από κανέναν τους). Δεν συνοδευόταν από κανένα άλλο έγγραφο, καμία εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου, καμία μελέτη κόστους, καμία εκτίμηση εσόδων-εξόδων, κανένα χαρτί απ’ την πλευρά της ΑΕΚ που θα διατυπώνονται οι δεσμεύσεις της, τίποτα απολύτως. Ο Βούρος έφερε ως εισήγηση, για άλλη μια φορά, ένα πατσαβούρι μισής σελίδας που του υπαγόρευσε κάποιος άλλος. Το γεγονός αυτό είναι μέτρο του πόσο υποτιμά και τα όργανα και τους πολίτες αυτός ο δήμαρχος της πλάκας.

Ορισμένα μέλη της οικονομικής επιτροπής (τόσο συμπολιτευόμενα, όσο και αντιπολιτευόμενα) δεν δέχτηκαν να συναινέσουν σε αυτή την αποικιακού τύπου επιδιωκόμενη απόφαση, για τους λόγους του το καθένα, και έτσι κερδίσαμε κι εμείς την ευκαιρία να δούμε το τσίρκο Μεντράνο της δημοτικής αρχής Βούρου-Κωνσταντινίδη ζωντανά στο δημόσιο δημοτικό συμβούλιο. Η χθεσινή διαδικασία αποκάλυψε διάφορα και υπονόησε πολύ περισσότερα απ’ όσα έχουν γίνει κάτω απ’ το τραπέζι κι έξω από τα φώτα της δημοσιότητας. Θ’ ασχοληθούμε μ’ αυτά το επόμενο διάστημα, διατυπώνοντας αναλυτικά τα επιχειρήματα και τις αποδείξεις που οδηγούν στη μόνη δυνατή απόφαση για τα δημοτικά τέλη του 2023: Στην επιβολή του μέγιστου συντελεστή (9 ευρώ το τ.μ.) στο σύνολο της OPAP Arena. Στην πορεία αυτής της ανάλυσης, θα έχουμε την ευκαιρία να (ξανα)σχολιάσουμε πού στέκονται οι σημερινοί παίκτες της πολιτικής σκηνής της πόλης μας ενόψει και των δημοτικών εκλογών του 2023.

π.