Image

Επιδρομή τζαμπατζήδων στο Δήμο ΝΦ-ΝΧ

Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθεί και πάλι η πρόταση του δημάρχου για μηδενικά δημοτικά τέλη στην OPAP Arena του Δημήτρη Μελισσανίδη. Χθες το μεσημέρι δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της έκτακτης συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής της περασμένης Πέμπτης, ενώ στην πορεία της ημέρας διανεμήθηκαν στους δημοτικούς συμβούλους και οι απόψεις των δημοτικών υπηρεσιών για το ζήτημα.

Η κατάσταση είναι για γέλια και για κλάματα. Για όσους δεν έχουν τον χρόνο να διαβάσουν τα πρακτικά της Πέμπτης (ο σύνδεσμος παρακάτω), ούτε είχαν την τύχη να διαβάσουν την άποψη των υπηρεσιών, συνοψίζουμε όσα κρίνουμε σημαντικά:

  • Έχουν γίνει τους τελευταίους 3-4 μήνες συναντήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, μεταξύ των οποίων δύο στις οποίες έχουν κρατηθεί και πρακτικά, όπου έχει συζητηθεί επανειλημμένα το ζήτημα των δημοτικών τελών για το γήπεδο. Ωστόσο κανείς επικεφαλής δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τους πολίτες αυτής της πόλης για τα διαμειφθέντα και τα διαμειβόμενα σ’ αυτές τις συναντήσεις, που μπορούμε να υποθέσουμε ότι συνεχίζονται. Διάφορα ντιλ γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες και ο τελευταίος που τα μαθαίνει είναι ο κάτοικος αυτής της πόλης που πληρώνει τον λογαριασμό. Ο δήμαρχος Βούρος εμφανίστηκε θιγμένος που κάποιος εκ των επικεφαλής έσπασε την περασμένη Τρίτη την ομερτά, χρεώνοντάς του με πονηριά την πατρότητα της ιδέας των μηδενικών τελών για το γήπεδο το 2022, η οποία προκύπτει από την τοποθέτησή του ότι ανήκει στον Χάρη Τομπούλογλου (σελ. 5-6 των πρακτικών της Πέμπτης).
  • Οι επικεφαλής των παρατάξεων έχουν συναντηθεί πέραν κάθε νόμιμης, δημόσιας και διαφανούς διαδικασίας και με εκπροσώπους της ενδιαφερόμενης ανώνυμης εταιρείας για το ίδιο ζήτημα (σελ. 8: “Γ. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Συγνώμη, τι μας λέτε τώρα; Ότι κάνατε επικεφαλής με Α.Ε. συγκέντρωση για να δείτε τέλη για το 2023 από τώρα; ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ναι”).
  • Οι ίδιοι που μας λένε εδώ και εννιά χρόνια ότι το γήπεδο θα έχει καθημερινές επισκέψεις και γι’ αυτό θ’ αλλάξει το πρόσωπο της πόλης, λένε τώρα (όλοι μαζί) ότι η λειτουργία του γηπέδου είναι εποχιακή – και επειδή είναι εποχιακή, δικαιούται η εταιρεία να χρεωθεί μόνο για ένα τρίμηνο δημοτικών τελών το χρόνο. Από τη μύγα ξύγκι: αν τα δημοτικά τέλη χρεώνονταν απλώς με τους υπάρχοντες συντελεστές, το όλο ποσό δεν θα ξεπερνούσε τα 60.000 τον χρόνο. Ούτε τόσα δεν θέλει να δώσει…
  • Αλλά για πόσα τετραγωνικά θα πληρώνει δημοτικά τέλη η ΑΕΚ; Για όσο λιγότερα γίνεται! Λέει σε κάποια φάση ο Αλσοφάγος Παντελής Γρετζελιάς (σελ. 29 των πρακτικών): “Τώρα με πήραν τηλέφωνο από την ΑΕΚ, ‘τι γίνεται με την απόφασή σας’, προκειμένου να προχωρήσει με τη ΔΕΗ”. Και συνεχίζει ο δήμαρχος: “Μας πιέζει ο κ. Μανωλάς, όπως λέει ο κ. Γρετζελιάς, ότι την Πέμπτη, σήμερα, η ΔΕΔΔΗΕ θα ήθελε να έχει απόφαση”. Τι προκύπτει απ’ την όλη συζήτηση πιο πριν και πιο μετά; Ότι η ΑΕΚ δεν έχει καν δηλώσει τα τετραγωνικά του γηπέδου στον δήμο. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να ζητήσει απ’ τη ΔΕΗ να συνδεθεί η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, διότι χρειάζεται βεβαίωση από τον δήμο. Αντί όμως η ΑΕΚ να δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά του χώρου στον δήμο, να πάρει τη βεβαίωσή της και να κάνει τη σύνδεση με το όποιο νόμιμο κόστος, ζητάει απ’ τον δήμο να δεσμευτεί ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσει τέλη – αυτός ήταν ο στόχος της επιδιωχθείσας απόφαση της περασμένης Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της οποίας στελέχη της ΑΕΚ έκαναν τηλέφωνα στα μέλη της επιτροπής για να επηρεάσουν την κρίση της!
  • Τέτοια απόφαση δεν μπορούσε να ληφθεί, καθώς αφορά κτίριο που έχει μόνο εργοταξιακή σύνδεση ρεύματος, και άρα δεν υφίσταται, για την ώρα, ηλεκτροδοτούμενο κτίριο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη βάσει γενικών ή ειδικών συντελεστών. Σκεφτείτε τώρα, ότι πέραν του προφανώς μπερδεμένου Βούρου, ο άλλος που μεθοδεύει αυτόν τον χειρισμό είναι δικηγόρος και πρώην δήμαρχος επί τρεις ολόκληρες τετραετίες κι αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει!
  • Ο ίδιος Αλσοφάγος Παντελής Γρετζελιάς κάνει κι άλλη ακροβασία: στη συζήτηση για το ύψος των τελών στις σουίτες του γηπέδου (συνολικά 2.500 τ.μ., 39 σουίτες με ετήσιο ενοίκιο μέχρι 7.000 ευρώ έκαστη), προτείνει να χρεωθεί κλιμακωτός συντελεστής, άλλος για τα πρώτα 1.000 τ.μ. κι άλλος για τα επόμενα 1.500 τ.μ. Επικαλείται γι’ αυτό την πρόβλεψη για μειώσεις των συντελεστών στις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, ενώ, βέβαια, κάθε σουίτα θα έχει δικό της μισθωτήριο συμβόλαιο και αυτόνομη λειτουργία και τα δημοτικά τέλη τα πληρώνει πάντοτε ο χρήστης του ηλεκτροδοτούμενου χώρου (ο ενοικιαστής, όχι ο ιδιοκτήτης). Πρόκληση κατά της λογικής και της νομιμότητας!
  • Τα μουσεία, τα γραφεία της ερασιτεχνικής, οι εκκλησιαστικές εγκαταστάσεις εντός γηπέδου, θεωρούνται απ’ όλα τα μέλη της επιτροπής μη κερδοσκοπικές δραστηριότητες και συμφωνούν σε μηδενικά τέλη. Όμως η κανονιστική απόφαση των τελών για το 2022, προέβλεπε χρέωση 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικές και φιλανθρωπικές χρήσεις. Άλλο ένα σημείο ανισότητας – άσε που όταν έρθει η ΠΑΕ να εγκατασταθεί στο κτίριο, αντί των κανονικών τελών των εμπορικών επιχειρήσεων 3,5 ευρώ το τ.μ., ο δήμος θα την απαλλάξει λέγοντας ότι είναι η … ερασιτεχνική!
  • Δύο μέλη της διοίκησης, ο Ηλίας Τάφας και ο Σωτήρης Κοσκολέτος διαφοροποιήθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής από τη θέση του δημάρχου και τις μεθοδεύσεις Γρετζελιά – όχι για να διαφωνήσουν με το μηδέν εις το πηλίκον, αλλά πιο πολύ για να εξασφαλίσουν ότι η απόφαση δεν θα κριθεί παράνομη απευθείας απ’ την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, κατά την εκτίμησή μας. Δεν είναι τυχαίο, αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για τον πρώην και τον νυν αντιδήμαρχο οικονομικών, οι οποίοι θα μετέφεραν τον προβληματισμό της οικονομικής υπηρεσίας για τη διαδικασία.
  • Από την Πέμπτη 23 ως την Τρίτη 28/6, έχουμε επιπλέον τα εξής δεδομένα από τις γραπτές απόψεις των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών (είπαμε, την Πέμπτη αυτά δεν υπήρχαν, είχαμε μόνο ένα παλιόχαρτο με την υπογραφή του Γιάννη Βούρου): Η Νομική Υπηρεσία δια του Χρυσόστομου Χήτου συμβουλεύει τον δήμαρχο ο πιθανός ειδικός συντελεστής δημοτικών τελών να είναι πλήρως και ειδικά αιτιολογημένος “λόγω της επιφάνειας, της χρήσης τους ή της γεωγραφικής τους ζώνης στην οποία βρίσκονται ή άλλων ιδιαίτερων αντικειμενικών χαρακτηριστικών τους” (εννοεί “των ειδικώς φορολογούμενων κτιρίων”). Η Διεύθυνση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Ηλεκτροφωτισμού, χωρίς να υπογράφει ολοκληρωμένη εισήγηση για το θέμα (πώς να το κάνει, χωρίς να ξέρει τετραγωνικά χρήσεων και ακριβείς ανάγκες;) δίνει μια εκτίμηση κόστους 32.700 ευρώ “για την αποκομιδή των απορριμμάτων και τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων πέριξη του νέου γηπέδου και για σύνολο 60 ημερών ανά έτος” (δηλαδή ο Μιχάλης Κουτσάκης ως αρμόδιος αντιδήμαρχος και ο διευθυντής της υπηρεσίας Σπύρος Ντιούδης μάς λένε ότι τα απορριμματοφόρα θα περνούν από το γήπεδο μια φορά τη βδομάδα; Πάντως και εποχιακή να είναι η δραστηριότητα, τα τέλη επιβάλλονται για τουλάχιστον 90 ημέρες). Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, με υπογραφή του έμμισθου αντιδημάρχου Σωτήρη Κοσκολέτου ενημερώνει ότι δεν υφίσταται μέχρι και χθες αίτηση ηλεκτροδότησης απ’ την πλευρά της ΑΕΚ, άρα η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει και προτείνει ραντεβού τον Σεπτέμβρη.

Τέτοιοι είναι εκείνοι που κρατούν τις τύχες της πόλης στα χέρια τους, όλοι τους.

Ακολουθεί ένας πρόχειρος συλλογισμός για χρήση των λογικότερων δημοτικών συμβούλων στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου – όπου λογικότεροι, όσοι επιθυμούν να κατανεμηθούν δίκαια τα αναγκαία ανταποδοτικά δημοτικά τέλη στους χρήστες των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού…

Έστω ότι το μηνιαίο κόστος αποκομιδής απορριμμάτων και καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων πέριξ του γηπέδου είναι πράγματι, όπως λέει ο Σπύρος Ντιούδης, 16.350 ευρώ (τέσσερις εργάτες, ένας χειριστής σαρώθρου, ένας οδηγός απορριμματοφόρου, καύσιμα-συντήρηση ενός απορριματοφόρου και καύσιμα-συντήρηση ενός σαρώθρου – σε αυτά δεν είναι σαφές αν περιλαμβάνονται υπερωρίες προσωπικού, ενώ σίγουρα δεν περιλαμβάνεται ο ηλεκτροφωτισμός των περιβαλλόντων χώρων του γηπέδου και ο αντίκτυπος των επισκεπτών του γηπέδου στην υπόλοιπη πόλη τις ημέρες των αγώνων). Αυτό το κόστος θα υπάρχει όχι μόνο τις 60 ημέρες που το γήπεδο εκτιμάται ότι θα είναι ανοιχτό για αγώνες, αλλά όλο τον χρόνο, αφού θα υπάρχουν κι άλλες, καθημερινές χρήσεις (μαγαζιά, μουσεία, γραφεία κλπ.). Το ετήσιο κόστος, επομένως, θα είναι 196.200 ευρώ (16.350 Χ 12).

Το σύνολο της δόμησης του γηπέδου είναι σύμφωνα με την ΑΕΠΟ 29.505,78 τ.μ. Αν αγνοούσαμε τις διαφορετικές κατηγορίες των χρήσεων και κάναμε μια απλή διαίρεση, για να καλυφθούν τα 196.200 ευρώ του κόστους, θα έπρεπε να μπει μέσο τέλος 6,65 ευρώ ανά τ.μ. (αφού όλο το γήπεδο είναι ηλεκτροδοτούμενο). Δεδομένου ότι ήδη το τέλος της εστίασης και των εμπορικών χώρων θα πρέπει να ταιριάζει με της υπόλοιπης πόλης (3,82 ευρώ και 3,5 ευρώ αντίστοιχα), και δεδομένου ότι ορισμένοι χώροι τείνουν στο να απαλλαγούν (μη κερδοσκοπικός ο Όσιος Λουκάς, μεγάλη η χάρη του), τα λοιπά, γηπεδικά τετραγωνικά θα έπρεπε να χρεωθούν με τιμή κοντύτερα στο ανώτατο μέγιστο επιτρεπόμενο, δηλαδή στο δεκαπλάσιο του τέλους κατοικίας (9 ευρώ ανά τ.μ.) για να ισοσταθμιστούν τα έξοδα με τα έσοδα. Αλλιώς, πάει περίπατο η ανταποδοτικότητα και απλώς το δημοτικό συμβούλιο μεταφέρει στους κατοίκους ένα πολύ πραγματικό βάρος που δεν τους αναλογεί!

Τούτων λεχθέντων, αναμένουμε με ενδιαφέρον τη σημερινή συζήτηση, αν την τολμήσει, βέβαια, ο Γιάννης Βούρος…

ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 23/6/2022