Image

Ο Βούρος βάζει το χέρι στην τσέπη των δημοτών

Καθώς πλησιάζουμε στη στιγμή που η OPAP Arena θα λειτουργήσει κανονικά, η δημοτική αρχή Βούρου-Κωνσταντινίδη φέρνει στην Οικονομική Επιτροπή της 23/6/2022 εισήγηση για μηδενικά δημοτικά τέλη για το γήπεδο. Πρόκειται για μια ευθεία πρόκληση κατά της νομιμότητας και του κοινού νου, που μόνο διεστραμμένοι εγκέφαλοι οι οποίοι σφετερίζονται την ψήφο των δημοτών θα μπορούσαν να φέρουν για συζήτηση.

Δεν είνα ανάγκη να ξαναπούμε ότι μέχρι σήμερα, η OPAP Arena έχει μονάχα έξοδα για τους πολίτες, αφού όλος ο σχεδιασμός και η κατασκευή έγινε με το χέρι στην τσέπη των πολιτών, των δημοτών, όλων μας. Αλλά και πέρα απ’ τις γενικότερες αρνητικές συνέπειες του γηπέδου, που τώρα αρχίζουν να γίνονται ορατές σε όσους (έλεγαν ότι) δεν τις έβλεπαν, ο Δήμος ΝΦ-ΝΧ πλήρωσε με διάφορους τρόπους, σε χρήμα και σε είδος αυτό το έργο, επιβαρύνοντας τον καχεκτικό δημοτικό προϋπολογισμό.

Καθώς πλησιάζουμε στη λειτουργία του γηπέδου, κι αντί να συζητάμε τι θα εισπράξει ο δήμος απ’ τη λειτουργία του γηπέδου για να καλύψει αυτά που θα του κοστίσει η λειτουργία του (μάζεμα σκουπιδιών, συντήρηση χώρων πέριξ του γηπέδου κλπ.), η δημοτική αρχή Βούρου-Κωνσταντινίδη … “κερνάει”: “Προτίθεμαι να εισηγηθώ ως προς το γήπεδο μηδενικά δημοτικά τέλη”, έγραψε την Τρίτη το μεσημέρι ο Γιάννης Βούρος σε email του προς άλλους αιρετούς.

Πρόκειται για πολιτική, νομική και λογική πρόκληση. Τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά, δηλαδή τα έσοδα ισοσκελίζονται με τα έξοδα για τη λειτουργία της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού. Δημοτικά τέλη πληρώνουν όλοι ή σχεδόν όλοι: ο γενικός κανόνας είναι ότι όποιος έχει ηλεκτρικό ρεύμα, πληρώνει και δημοτικά τέλη. Εξαιρέσεις γίνονται μόνο σε ανθρώπους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, αναπηρίες και άλλες επιβαρυντικές καταστάσεις, και έχουν χαρακτήρα έμμεσης άσκησης κοινωνικής πολιτικής, με ψίχουλα. Ό,τι κόστος δεν καλυφθεί από την ίδια την ΑΕΚ και τους επιχειρηματίες που θα στεγαστούν στο ακίνητο, θα πρέπει να πληρωθεί από τους υπόλοιπους.

Για να υπολογιστούν τα δημοτικά τέλη, οι δημοτικές υπηρεσίες καταμετρούν τις ανάγκες τους και καταγράφουν τα προβλεπόμενα έξοδά τους. Κάπως έτσι (και με την ιδιαιτερότητα ότι η αντιπολίτευση κέρδισε στο δημοτικό συμβούλιο τη συμπολίτευση τον Δεκέμβριο του 2021), τα ισχύοντα δημοτικά τέλη, έχουν ως εξής:

  • Σπίτια: 0,90 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως
  • Κοινωφελής, μη κερδοσκοπική & φιλανθρωπική χρήση: 0,50 ευρώ ανά τ.μ.
  • Εμπορικά καταστήματα-επαγγελματικοί χώροι: 3,50 ευρώ ανά τ.μ.
  • Οι χώροι εστίασης έχουν ειδικό συντελεστή 3,82 ευρώ ανά τ.μ.
  • Τα σούπερ μάρκετ και οι τράπεζες 9 ευρώ ανά τ.μ.
  • Τα εμπορικά καταστήματα άνω των 900 τ.μ. έχουν 9 ευρώ ανά τ.μ. (π.χ. Σκλαβενίτης και νέος Σκλαβενίτης)
  • Τα εργοτάξια πληρώνουν 3,21 ευρώ ανά τ.μ., αλλά στο 10% της καλυπτόμενης επιφάνειας της οικοδομής (π.χ. για το γήπεδο της ΑΕΚ με τη μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη των 17.500 τετραγωνικών, σήμερα θα πρέπει να πληρώνει 1750Χ3,21 = 5.617,5 ευρώ – άραγε τα πληρώνει απ’ το 2017 και μετά;)
  • Επίσης στους τεράστιους χώρους άνω των 6.000 τ.μ., τα εμπορικά καταστήματα πληρώνουν 1,97 ευρώ ανά τ.μ., οι επιχειρήσεις εστίασης 2,33 ευρώ ανά τ.μ., τα σούπερ μάρκετ και οι τράπεζες 5,25 τ.μ.

Να μην ξεχνάμε ότι η πρόταση Βούρου για τα δημοτικά τέλη, που απορρίφθηκε απ’τo δημοτικό συμβούλιο, είχε ακόμη υψηλότερες χρεώσεις. Το σύνολο των προϋπολογισθέντων δημοτικών τελών για το 2022, ήταν 5.850.000 ευρώ περίπου.

Η OPAP Arena είναι ένα κτίριο με σύμπλεγμα εμπορικών χρήσεων. Υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου, με 31.000 θέσεις περίπου και τιμές εισιτηρίων διαρκείας από 300 ως 7.000 ευρώ ετησίως (10 εκατ. ευρώ τον χρόνο ελπίζει να εισπράττει η ΠΑΕ ΑΕΚ απ’ αυτά). Υπάρχουν ένα εστιατόριο 500 θέσεων και ένα “καφενείο” 300 θέσεων, υπάρχουν μουσεία, γραφεία της ΠΑΕ, εκκλησίες, μπουτίκ κλπ.

Αν ο δήμος εφάρμοζε απλώς τον νόμο και την απόφαση των δημοτικών τελών που ο ίδιος ψήφισε, θα έπρεπε να μετρήσει πόσα ρολόγια της ΔΕΗ θα εγκατασταθούν στο συγκρότημα (ένα θα είναι, κύριε Βούρο;), να δει τις χρήσεις και τα τετραγωνικά του κάθε χώρου και να επιβάλλει τα ισχύοντα κατά περίπτωση.

Πόσα λεφτά θα καλούνταν να πληρώσουν αθροιστικά οι επιχειρηματίες του γηπέδου, των εστιατορίων, των γραφείων κλπ; Αν πολλαπλασιάσουμε τον δομημένο χώρο του συγκροτήματος της OPAP Arena (περίπου 17.500 τ.μ.) με τη μεσαία χρεώση των εμπορικών καταστημάτων-επαγγελματικών χώρων (3,5 ευρώ) βρίσκουμε το … γιγάντιο ποσό των 61.250 ευρώ. Ήδη τα ισχύοντα, που χωρούν βέβαια ερμηνείες, δίνουν και παράθυρα μείωσης αυτού του αστείου ποσού.

Όμως πόσο θα κοστίζουν ετησίως οι παραπάνω δουλειές της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, λόγω της λειτουργίας του γηπέδου; Αυτό θα πρέπει να το λέει η εισήγηση του δημάρχου στην αυριανή Οικονομική Επιτροπή, βασισμένη βέβαια στα δεδομένα της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Άραγε ρωτήθηκε αυτή η υπηρεσία και ποια είναι η γραπτή εισήγηση του δημάρχου; Μένει να το δούμε, αν και δεν το περιμένουμε – μέχρι σήμερα, όλες οι ανάλογες εισηγήσεις που υπαγορεύονταν από μη αιρετούς σε αιρετούς (π.χ. Κοσκολέτος-Γραμμένος για το Άλσος και τους αναβαθμούς και άλλες) ήταν τέσσερις αράδες…

Αν αυτό δεν το λέει η εισήγηση του δημάρχου, θα πρέπει οι αιρετοί να το απαιτήσουν.

Αυτή τη στιγμή, κατά μέσο όρο κάθε ημέρα λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κοστίζει περί τις 16.000 ευρώ. Οι Κυριακές και αργίες, στις οποίες γίνονται ποδοσφαιρικοί αγώνες, κοστίζουν παραπάνω λόγω των υπερωριών. Τα απορριμματοφόρα καίνε πετρέλαιο, που το κόστος του από πέρσι έχει αυξηθεί κατά 45% και ανεβαίνει. Αυτά ενδεικτικά ως προς τη λειτουργία του δήμου, που, βεβαίως, βάσει και του νόμου όπως ισχύει δεν μπορεί να μπει μέσα και, προφανώς, θα αυξήσει τα δημοτικά τέλη για τους υπόλοιπους για να καλύψει τη διαφορά.

Αλλά υπάρχει και άλλη μια όψη, η λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, στην οποία υποτίθεται ότι ομνύουν οι χαραμοφάηδες της δημοτικής αρχής: Αν το γήπεδο απαλλαγεί ολοκληρωτικά από τα δημοτικά τέλη, θα απαλλαγούν και οι επιχειρήσεις εστίασης που θα στεγάσει. Ταυτόχρονα, οι υπόλοιποι επιχειρηματίες εστίασης της πόλης θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά. Αυτή είναι, λοιπόν, η νέα συνθήκη στρέβλωσης του ανταγωνισμού στην κατά τ’ άλλα “πόλη του κεμπάπ”…

Να επισημάνουμε, τέλος, πως απ’ τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για τα δημοτικά τέλη δεν προκύπτει απαλλαγή και των άλλων αθλητικών χώρων της πόλης που ηλεκτροδοτούνται.

π.

1 Comments Text