Image

Εις μνήμην Δημοσθένη Γεωργούτη: Μια εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας για το Γήπεδο της ΑΕΚ και το Δάσος της Πόλης μας (25 Οκτωβρίου 2002) .1

Είχαν μόλις τελειώσει οι Δημοτικές Εκλογές του 2002, το Γήπεδο της ΑΕΚ δεν είχε ακόμα γκρεμιστεί, όταν η παράταξη “Φιλαδελφική Συνεργασία” του νεοεκλεγέντος τότε Δημάρχου, του γιατρού Νίκου Αδαμόπουλου, οργάνωσε την εκδήλωση για την οποία κάνω λόγο στον σημερινό τίτλο – για την εκδήλωση αυτή, στην οποία πήραν μέρος οι επικεφαλής των άλλων δημοτικών παρατάξεων, εκτός από τον απερχόμενο Δήμαρχο Παντελή Γρετζελιά, δημοσίευση η “Αναζήτηση” εκτενή περιγραφή μετά σχετικών φωτογραφιών, ενώ η “Φιλαδελφική Συνεργασία” αναφέρθηκε σχετικά σε Δελτίο Τύπου.

Σκέφτηκα πως θα ήταν χρήσιμο να ξαναδιαβαστούν αυτά από τους παλαιότερους ή να πρωτοδιαβαστούν από τους νεότερους – γι’ αυτό και τα καταχωρώ εδώ, στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, αμέσως παρακάτω, πρώτα από την περιγραφή της “Αναζήτησης” (Αρ. φύλλου 870, Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2002, Σελ. 8):

“Τις προεκλογικές τους θέσεις περί ανακατασκευής του Γηπέδου της ΑΕΚ μόνο για αθλητικές χρήσεις υπό τον όρο “να συνάδει με τον περιβάλλοντα χώρο, δηλαδή το Άλσος και τον Παραδοσιακό Οικισμό” και περί μη παραχώρησης ούτε ενός τετραγωνικού μέτρου από το Άλσος επανέλαβε ο νέος Δήμαρχος Νίκος Αδαμόπουλος σε εκδήλωση που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη της οποίας ηγείται (ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, παρουσία 150 περίπου ατόμων, την Παρασκευή 25.10.2002 στις 8 το βράδυ.

Στην ομιλία του ο Νίκος Αδαμόπουλος τόνισε ότι η ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και ο ίδιος προσωπικά είναι υποχρεωμένος να στηρίξει όσα πριν τις εκλογές διακήρυττε αναφορικά με την ΑΕΚ, διότι γι’ αυτές τις θέσεις τον ψήφισε το 55% του Φιλαδελφειώτικου λαού. […]

[…] υπογράμμισε ότι η νέα Δημοτική Αρχή δεν έχει την πρόθεση να “πολεμήσει” την ΑΕΚ: “Δεν έχουμε τίποτα με την ιστορική μας Ομάδα, την αγαπάμε, την λατρεύουμε την ΑΕΚ και θα την στηρίξουμε. Δεν αντιδικούμε μαζί της, ούτε με τους φιλάθλους της. […]

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Μάκης Γεωργούτης, ο οποίος σε ιδιαίτερα έντονο ύφος υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να συνδιαλλαγούν με Εταιρείες, που καμιά σχέση δεν έχουν με τον αθλητισμό και με την ΑΕΚ, αλλά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος. Επίσης, στάθηκε αρκετά στο ότι με βάση και το Παραχωρητήριο υπάρχουν νομικά περιθώρια … και είναι ανάγκη έστω και τώρα να κινηθούν και προς αυτή την κατεύθυνση δυναμικά και χωρίς άλλες χρονοτριβές.

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο Ανδρέας Μόσχος, επικεφαλής της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ, ο οποίος τόνισε ότι χρειάζεται να γίνουν παράλληλες προσπάθειες τόσο προς το νομικό μέρος της υπόθεσης όσο και προς την κατεύθυνση της άμεσης κινητοποίησης των κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας προκειμένου να αλλάξουν τα σχέδια όσων επιθυμούν την ανακατασκευή του Γηπέδου της ΑΕΚ με την ταυτόχρονη δημιουργία Εμπορικού Κέντρου και Κινηματογράφων. “Πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, δυνατοί, σαν μια γροθιά γιατί έρχεται η καταστροφή της Πόλης”.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΑΛΛΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ Δημήτρης Κωνσταντάτος υποστήριξε ότι παρά το γεγονός πως βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο όσοι αντιτίθενται στην ανακατασκευή του Γηπέδου [όπως προγραμματίζεται] θα πρέπει να υπάρξει κοινή προσπάθεια από όλους.

Η εκδήλωση έκλεισε με την δευτερολογία του Νίκου Αδαμόπουλου, στην οποία ανέφερε τα βήματα που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα σε ό,τι αφορά το θέμα του Γηπέδου, που είναι κατ’ αρχήν ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς -νυν Δήμαρχο, Ερασιτεχνική ΑΕΚ- για το πού ακριβώς βρίσκονται οι διαδικασίες που αφορούν στο όλο ζήτημα, για να ακολουθήσει στην συνέχεια η νομική οδός”.

Τελειώνει εδώ η περιγραφή της εκδήλωσης του τίτλου από την “Αναζήτηση” – αύριο θα καταχωρήσω αναφερόμενα σε Δελτίο Τύπου της “Φιλαδελφικής Συνεργασίας” για την ίδια εκδήλωση.

Κώστας Π. Παντελόγλου