Image

Το Κράτος της Δεξιάς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το βάφτισαν “Επιτελικό Κράτος” – μην ξεγελιέστε! Πρόκειται για το κλασικό Κράτος της Δεξιάς, που βρίσκεται υπό ανασυγκρότηση.

Και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία σκιάζεται όπως ο διάολος το λιβάνι, γιατί είναι ο θεσμός ο κατεξοχήν της Δημοκρατίας.

Η πορεία του Κράτους της Δεξιάς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι από τους πολλούς στους λίγους, από τους περισσότερους στους ελάχιστους – δείτε τη μεταχείριση των Δημοτικών Συμβουλίων· δείτε το ξεπουπούλιασμά τους από αρμοδιότητες· σχεδόν σε κάθε νομοσχέδιο, όλο και κάτι δεν προβλέπεται, όλο και κάτι αφαιρείται…

Το Κράτος της Δεξιάς έπαυε τους αριστερούς συμβούλους και δημάρχους, τους απέλυε, κάποιους τους έστελνε στην εξορία – άλλους τους κατηγορούσε ως συνοδοιπόρους, παρεμποδίζοντας την εκλογική συνεργασία ή και τη συμμετοχή τους στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Τώρα πια που μη έχοντας εμπιστοσύνη ούτε στους δικούς της, που φυσικά λειτουργούν με τον κόσμο να παρακολουθεί και να κρίνει τη δραστηριότητά τους, μετατρέπει τους δημοτικούς συμβούλους, τα Δημοτικά Συμβούλια, σε άφωνους θεατές πράξεων που δεν κινούνται στο φως της λαϊκής γνώσης και κρίσης, ιδιωτικοποιώντας το δημοτικό και ελέγξιμο, μετατρέποντάς το σε ανέλεγκτη κερδοφορία.

Κάποιοι χαρακτήρισαν το Κράτος της Δεξιάς ιδεολόγημα· απάντησα με ομιλία στη Βουλή του Βασίλη Εφραιμίδη, Φιλαδελφειώτη νομικού και πολιτικού το έτος 1965 μέσα στην καρδιά των γεγονότων (βλ. Ο Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας, 27 Απριλίου 2014) – άραγε επιμένουν ακόμη στα του Κράτους της Δεξιάς ως ιδεολογήματος, μετά τα διαρκώς αθροιζόμενα δείγματα του Κράτους της Δεξιάς που έχει το θράσος να επανεμφανίζεται ως δήθεν “Επιτελικό Κράτος”;

Κώστας Π. Παντελόγλου