Image

Της Βόρειας Εύβοιας…

Ήρθε ορμητικά στο προσκήνιο της εθνικής μα και της διεθνούς ζωής η Βόρεια Εύβοια, της οποίας κάηκαν πάνω από 510.000 στρέμματα από την επί ημέρες καίουσα φωτιά.

Και ήρθε φυσικά στο προσκήνιο όχι μόνο η φυσική της καταστροφή, αλλά και η κοινωνικοοικονομική της, μια και η ζωή της έχει να κάνει με τη γη, το δάσος, την κτηνοτροφία της περιοχής…

Θα επιχειρήσουν, λένε, την “ανάταξη της οικονομίας” της Βόρειας Εύβοιας “με έργα υποδομής” και στήριξη του τουρισμού και “χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο”…

Χρειάζεται ωστόσο θαρρώ και μια σπουδή της ιστορίας της Βόρειας Εύβοιας – αυτή η σπουδή διευκολύνεται το περισσότερο με το διάβασμα του βιβλίου της Λήδας Παπαστεφανάκη Η Φλέβα της Γης. Τα μεταλλεία της Ελλάδας 19ος-20ος αιώνας, Εκδόσεις Βιβλιόραμα 2017, που περιλαμβάνει και αναφορές της στον ορυκτό πλούτο της Βόρειας Εύβοιας, αντικείμενο και Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Η Λήδα Παπστεφανάκη, με στήριγμά της και βιβλιογραφία ενός αιώνα, αναφέρεται στην ιστορική διαδρομή της Βόρειας Εύβοιας και από μια σκοπιά που δεν πρέπει να αγνοείται.

Η Σμύρνη αγόραζε ορυκτό πλούτο από τη Βόρεια Εύβοια πριν ακόμη από τον περί μεταλλείων νόμο (1861) – το Αμβούργο, η Χάβρη, το Λίβερπουλ αγόραζαν από τη δεκαετία του 1880…

Κώστας Π. Παντελόγλου