Image

Ένα βιβλίο-ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες, του δικού μας Ζάκη Κουνάδη

2
λεπτά ανάγνωσης

Στο βιβλίο μου Πλατεία Πατριάρχου, η καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας έχω αναφερθεί στον Ζάκη Κουνάδη, τον Φιλαδελφειώτη Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής (ΣΦΕΜ) και γι’ αυτό εκ των ιδρυτικών μελών της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης.

Ο Ζάκης Κουνάδης υπήρξε Φιλαδελφειώτης για πολλές δεκαετίες μετά το 1945 – διετέλεσε αθλητικός συντάκτης της Φιλαδέλφειας, της εφημερίδας του Κώστα Μπαζαίου, μετέπειτα συντάκτη της Ελευθεροτυπίας, συνετέλεσε για Τα Νειάτα, που εκπορεύθηκαν τον Μάιο του 1964 από τη Νέα Φιλαδέλφεια, μαζί το καλοκαίρι του 1963 οργανώσαμε στη Νέα Φιλαδέλφεια (στον δημοτικής ιδιοκτησίας θερινό κινηματογράφο “Άλσος”) εκδήλωση στη μνήμη του δολοφονηθέντα από το παρακράτος βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, διακεκριμένου των αγώνων για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη…

Δεν συνεχίζω, διότι το σημερινό μου σημείωμα έχει άλλη πλευρά – θέλω να ενημερώσω πως του Ζάκη Κουνάδη, δεινού φωτορεπόρτερ, είναι και ένα εξαιρετικό βιβλίο, εκτεινόμενο σε 232 σελίδες. Τίτλος του: Ισότητα στην Ανισότητα. Η γυναίκα από την οικογενειακή στην καπιταλιστική οικονομία. Τα κείμενα, οι φωτογραφίες, τα τραγούδια που περιέχει, του Ζάκη είναι, ο οποίος παρουσιάζει το βιβλίο του ως εξής: “Σ’ αυτό το βιβλίο-ντοκιμαντέρ υπάρχουν (325) φωτογραφίες, με πολλές χιλιάδες γυναίκες που εκπροσωπούν μερικές από τα εκατομμύρια των Ελληνίδων γυναικών, που πρωταγωνιστούν στη ζωή της χώρας μας. Είναι πρόσωπα σε στιγμές αγώνα και δράσης, δημιουργίας και ελπίδας για το ανθρώπινο είδος”.

Το βιβλίο Ισότητα στην Ανισότητα. Η γυναίκα από την οικογενειακή στην καπιταλιστική οικονομία του Ζάκη Κουνάδη κυκλοφόρησε το 2009 από τις Εκδόσεις Αιγιαλός του Αργοστολίου (Κεφαλονίτικη γαρ η καταγωγή των Κουναδαίων, και του Ζάκη φυσικά).

Στο βιβλίο αυτό, που αντανακλά φως στο μυαλό και μια φλόγα στο στήθος, θα επανέλθω φυσικά για να δώσω εικόνα του λεπτομερή στην πορεία του χρόνου…

Κώστας Π. Παντελόγλου