Image

Για την “Casabella”, ένα ιταλικό περιοδικό

2
λεπτά ανάγνωσης

Από μια επισκόπηση ξένων αρχιτεκτονικών περιοδικών, που φιλοξενήθηκε στα Αρχιτεκτονικά Θέματα (9/1975) απέσπασα αυτά που αναφέρονται στο ιταλικό περιοδικό Casabella και φέρουν την υπογραφή του ενήμερου επί ευρείας θεματολογίας και πρωτοβουλιών ανά τον κόσμο Αρχιτέκτονα Σάββα Ι. Κονταράτου. Και τούτο διότι κουβαλώντας πληροφορίες, ωθούν σε ανάλογα θαρρώ…

“Η Casabella έχει από καιρό εξελιχθεί σε μιαν από τις πιο ενδιαφέρουσες, πιο ζωντανές περιοδικές εκδόσεις για το τεχνητό περιβάλλον. Θέλοντας ωστόσο να καλύψει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων – πολεοδομία, αρχιτεκτονική, βιομηχανικό σχέδιο, εικαστικές τέχνες – διατηρεί βασικά τη δομή μιας επιθεώρησης ποικίλης ύλης, με όλα τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται. Συγκεκριμένα, δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρεί σε διεξοδικές αναλύσεις θεμάτων όπως άλλα πιο εξειδικευμένα περιοδικά, μπορεί όμως να παρακολουθεί από κοντά την επικαιρότητα, παρουσιάζοντας με ένα συνοπτικό και ζωντανό τρόπο ιδέες, έργα και γεγονότα όχι μόνο από την Ιταλική αλλά και από τη διεθνή αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική ζωή. Με ιδεολογικό προσανατολισμό σαφώς πρωτοποριακό, σε κάθε μηνιάτικο τεύχος της προβάλλει, με σύντομα άρθρα, σχόλια και εικονογραφημένες παρουσιάσεις, τις πιο προχωρημένες θέσεις και πραγματοποιήσεις, προσφέροντας ταυτόχρονα και πλήθος άλλες χρήσιμες πληροφορίες (για εκδόσεις, συνέδρια, εκθέσεις, διαγωνισμούς, νέα προϊόντα κλπ.)”.

Στέκεται κατόπιν ο Σάββας Ι. Κονταράτος σε μερικά δημοσιεύματα τευχών της Casabella της προηγούμενης χρονιάς, από τα οποία εδώ σημειώνω: την επανάκτηση της πόλης του Ugo la Pietra (τεύχος 386), “την παρουσίαση του νοσοκομείου του Herler κοντά στην Κοπεγχάγη (τεύχος 393) και τις “Ριζοσπαστικές σημειώσεις” που γράφει σε κάθε τεύχος ο Andrea Branzi”.