Image

Η Φιλαδέλφεια της Μικρασίας στο βιβλίο [;] που κυκλοφόρησε το ΠΠΙΕΔ

Για το βιβλίο (;) που κυκλοφόρησε το ΠΠΙΕΔ το 2019 με τίτλο Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα: Ιστορικές διαδρομές μέσα στον 20ο αιώνα έχω διατυπώσει τον αντίλογό μου με 23 ως τώρα σημειώματά μου, που είδαν το φως της δημοσιότητας από τα τέλη Οκτωβρίου ως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019 στον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας.

Τα σημειώματα αυτά, εμπλουτισμένα και με πρόσθετο υλικό και παρατηρήσεις έχουν συγκροτήσει ήδη μέρος του αντίλογου βιβλίου μου σ’ αυτή την έκδοση του ΠΠΙΕΔ – όμως και ένας αριθμός ακόμη σημειωμάτων μου, που θα ολοκληρώσει τον αντίλογο, χειρόγραφο επί του παρόντος, βιβλίο μου, έκρινα πως θα είναι χρήσιμο να δημοσιευτούν στον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας …

Ξεκινώ, λοιπόν, αυτό τον νέο κύκλο των σημειωμάτων μου, από όσα γράφει το βιβλίο (;) που κυκλοφόρησε το ΠΠΙΕΔ για τους μακρινούς μας προγόνους, την Φιλαδέλφεια της Μικρασίας (σελ. 23-32).

Μου κάνει εντύπωση ότι οι συγγράψαντες τα σχετικά έψαξαν τη διεθνή βιβλιογραφία σχετικά, χωρίς ωστόσο να ρίξουν μια ματιά σε πιο κοντινές πηγές – τέτοια πηγή φυσικά είναι το πολύτιμο σύγγραμμα περί Μικράς Ασίας του Σταμ. Αντωνόπουλου που διετέλεσε Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη. Το σύγγραμμά του εξεδόθη το 1907 στην Αθήνα. Οι περί Φιλαδελφείας της Μικράς Ασίας πληροφορίες συνελέγησαν από τον ίδιο στην πρώτη του περιοδεία, “διαρκέσασαν από της 4ης Ιουνίου μέχρι της 4ης Ιουλίου 1901”, κατά την οποίαν επεσκέφθη τις πόλεις Μαγνησία, Κασσαμπά, Σαλιχλί, Φιλαδέλφεια, Ουσάκιο, Αφιόν-Καρά-Ισσάρ, Κοτύαιο, Εσκί Σεχίρ, Ικόνιο, Σίλη και Άγκυρα.

Τα όσα ο Σταμ. Αντωνόπουλος περί Φιλαδελφείας Μικράς Ασίας γράφει στο σύγγραμμά του περιέλαβα στο πρώτο Ντοσσιέ του Ιστορικού Αρχείου Νέας Φιλαδέλφειας, Εκδόσεις Παντελόγλου, Απρίλιος 1996, το οποίο σε δεύτερη έκδοση κυκλοφόρησε από το Κέντρο Ιστορίας Νέας Φιλαδέλφειας (Κ.Ι.ΝΕ.ΦΙΛ.) στις αρχές του 2019.

Μια ακόμα πηγή, που κι αυτή προσιτή ήταν, κατά τη γνώμη μου, η επιστημονική δημοσίευση μιας δυνατής φυσιογνωμίας, του ακούραστου μελετηρού και πολυγράφου, αρχαιογράφου και μεσαιωνοδίφου Αθανασίου Παπαδόπουλου Κεραμέως που με τίτλο “Περί Φιλαδελφείας Μικράς Ασίας (η αρχαία πόλις, η ρωμαϊκή εποχή, η βυζαντινή εποχή) και περί τινών επιγραφών της πόλεως ταύτης” είχε δημοσιευθεί στο μηνιαίο περιοδικό Όμηρος του ομώνυμου Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου της Σμύρνης, φυλλάδιον Ιουνίου 1875. Ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος Κεραμεύς ήταν τότε Επιμελητής της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

Τα όσα ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος Κεραμεύς έγραψε στον Όμηρο τον Ιούνιο του 1875 περί Φιλαδελφείας Μικράς Ασίας περιέλαβα στο τέταρτο και έκτο ντοσσιέ του Ιστορικού Αρχείου Νέας Φιλαδέλφειας, Εκδόσεις Παντελόγλου Απρίλιος 1997 και Δεκέμβριος 1997, και βεβαίως και στη δεύτερη έκδοση του Ιστορικού Αρχείου που κυκλοφόρησε από το Κέντρο Ιστορίας Νέας Φιλαδέλφειας (Κ.Ι.ΝΕ.ΦΙΛ.) στις αρχές του 2019.

Έχω ειλικρινά μια απορία· γράφει η ανώνυμη συγγραφική και επιστημονική ομάδα του έργου (όπου έργο το βιβλίο [;] που κυκλοφόρησε το ΠΠΙΕΔ): “Η παρούσα μελέτη επωφελήθηκε πολλαπλά από την πολύτιμη αρωγή και “αεικινησία” της αντιπροέδρου του ΠΠΙΕΔ κας Ρένας Χωρέμη”, στην επίλυση προβλημάτων της έρευνας και της έκδοσης” – κι εγώ ρωτώ: η Ρένα δεν σας υπέδειξε τα παραπάνω, την ύπαρξη των οποίων αποδεδειγμένα γνωρίζει, ή σας τα υπέδειξε και τα κρίνατε άνευ σημασίας και τα προσπεράσατε;

Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε – υπάρχουν κι άλλες πηγές κοντινές και σημαντικές περί Φιλαδέλφειας Μικράς Ασίας, αλλά γι’ αυτές στο αντίλογο, επί του παρόντος χειρόγραφο, βιβλίο μου.

Κώστας Π. Παντελόγλου