Image

Για την κοινωνική κατοικία στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’20

Προσφυγικό χωριό στη Δυτική Θράκη

Εξεδόθη από τις Εκδόσεις Επικαιρότητα το 1984 το βιβλίο της Βίκας Δ. Γκιζελή με τον τίτλο Κοινωνικοί μετασχηματισμοί και προέλευση της κοινωνικής κατοικίας στην Ελλάδα (1920-1930), το οποίο εκτείνεται σε 336 σελίδες. Το περιοδικό Αντί (τεύχος 283, 15 Μαρτίου 1985, σελ. 48) παρουσιάζοντας το βιβλίο αυτό, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

“Η αναγκαστική μετανάστευση 1,5 εκατομμυρίου προσφύγων που ακολούθησε την Μικρασιατική Καταστροφή δημιούργησε στην Ελλάδα ένα οξύτατο πρόβλημα ‘υποδοχής’ τους. Αυτό το γεγονός οδήγησε στη λύση της προσφυγικής και αργότερα της ευρύτερης κοινωνικής κατοικίας…

Η συγγραφέας, αναδιφώντας στα αρχεία των αρμοδίων Υπουργείων και άλλων Ιδρυμάτων, καθώς και στον Τύπο της εποχής, εξετάζει το ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας, όπως το συνέλαβε η κρατική εξουσία και όπως διαμορφώθηκε από τα γεγονότα και καθορίζει τους παράγοντες που γέννησαν την γέννησή του…

Εξάλλου, διαπιστώνοντας τα εξαιρετικά περιορισμένα σήμερα προγράμματα κοινωνικής κατοικίας, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους, παρ’ όλη τη σπουδαιότητα που είχε για τους πρόσφυγες, δεν μπόρεσε να επεκταθεί με τρόπο εξίσου δυναμικό σε όλα τα μειονεκτούντα στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας”.

Κώστας Π. Παντελόγλου