Image

Προς μετασχηματισμό του υπάρχοντος Μουσείου στο ΠΠΙΕΔ σε Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού ΝΦ-ΝΧ .10

3
λεπτά ανάγνωσης
1937: Αναμνηστική φωτογραφία από την Παναθλητική παρέλαση. Διακρίνονται από αριστερά: Δήμος Τσερμπίδης, Χρήστος Κορρές, Κόκος Ραπτάκης

Και για τον Κυριάκο (Κόκο) Ραπτάκη, την “ψυχή” του Ιωνικού Αθλητικού Συλλόγου όσο και να ψάξει κανείς στις 22 προθήκες του Μουσείου “Φιλιώ Χαϊδεμένου” τίποτε δεν θα βρει.

Ο Κυριάκος (Κόκος) Ραπτάκης γεννήθηκε στα Βουρλά το 1916. Στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 έχασε τον πατέρα του που ήταν κτηματίας και τον μεγάλο του αδελφό που ήταν 19 χρονών. Με τη μητέρα του και τον μικρότερο αδελφό του διέδραμαν Ικαρία, Χίο και Άγιο Παντελεήμονα Αθηνών για να καταλήξουν το 1924 στη Νέα Φιλαδέλφεια, που τότε κτιζόταν, κοντά σ’ ένα θείο του, ο οποίος εκεί που είναι τα “Αμπελάκια”, στην πλατεία Πατριάρχου, λειτουργούσε εστιατόριο όπου έτρωγαν οι εργάτες, οι οποίοι έκτιζαν τα σπίτια του συνοικισμού. Ένα τέτοιο σπίτι που βρισκόταν, λίγα μέτρα κάτω από την πλατεία Πατριάρχου στην οδό Βρυούλων, έδωσε το Κράτος το 1926 για να κατοικήσει η οικογένεια Ραπτάκη.

“Η Φιλαδέλφεια ήταν τότε ακατοίκητη”, έχει πει στην εφημερίδα της πόλης μας Ευκαιρίες και Προσφορές ο Κυριάκος (Κόκος) Ραπτάκης – και συνέχιζε: “Το 1927, στους Αμπελόκηπους, στο Γηροκομείο, έγινε μεγάλη πυρκαϊά, που ξεσπίτωσε πολλούς πρόσφυγες. Το Κράτος τότε τους έφερε στη Φιλαδέλφεια και τους έβαλε στα σπίτια που μόλις είχαν τελειώσει. Έτσι άρχισε να παίρνει ζωντάνια ο τόπος”.

Ο Κυριάκος (Κόκος) Ραπτάκης είχε αναδειχθεί πανελληνιονίκης και Βαλκανιονίκης στην ποδηλασία μεγάλων αποστάσεων σε πολύ νεαρή ηλικία, ανήκοντας καταρχήν στον Πανιώνιο. Εν συνεχεία μεταγράφηκε στον Ιωνικό Αθλητικό Σύλλογο και αργότερα ως παράγοντάς του υπήρξε η “ψυχή” του Συλλόγου.

Ο Κυριάκος (Κόκος) Ραπτάκης, πολεμιστής στην πρώτη γραμμή στον Πόλεμο του 1940-41, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΔΕΣ· το 1942 συνελήφθη και φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ και μετά Βουλιαγμένης, καταδικάστηκε σε 5 χρόνια καταναγκαστικά έργα από το Γερμανικό Στρατοδικείο Αθηνών και μεταφέρθηκε γι’ αυτό στη Γερμανία, απ’ όπου επιστρέφοντας το 1945 στη Νέα Φιλαδέλφεια ενέργησε άμεσα για την επαναδραστηριοποίηση του Ιωνικού Αθλητικού Συλλόγου. Στα χρόνια του ‘50 και τα πρώτα του ‘60, που έχω προσωπική αντίληψη, παρούσα στο πλευρό του και η σύζυγός του Έλλη Γρηγοριάδου, κόρη του στρατηγού Νεόκοσμου Γρηγοριάδη των Αριστερών Φιλελεύθερων και Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου που συνήλθε στις Κορυσχάδες, αδελφή των στελεχών του ΕΛΑΝ και του ΕΛΑΣ Σόλωνος και Φοίβου Γρηγοριάδη, δημοσιογράφων αλλά και συγγραφέων της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Ο Κυριάκος (Κόκος) Ραπτάκης πέθανε το 1996 σε ηλικία 80 χρόνων.

Κώστας Π. Παντελόγλου