Image

Προς μετασχηματισμό του υπάρχοντος Μουσείου στο ΠΠΙΕΔ σε Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού ΝΦ-ΝΧ .7

Και για τον Γεώργιο Σγουρίδη, που μάλιστα διετέλεσε και πρόεδρος του Συνδέσμου “Κωνσταντινούπολις”, τίποτα δεν βρίσκει κανείς στις 22 προθήκες του Μουσείου “Φιλιώ Χαϊδεμένου”.

Ο Γεώργιος Σγουρίδης, που πέθανε το καλοκαίρι του 1976 σε ηλικία 81 χρόνων, είχε βραβευθεί στις 31 Δεκεμβρίου 1970 από την Ακαδημία Αθηνών για το πολλών εκατοντάδων σελίδων βιβλίο του “Η Πέραμος της Κυζίκου”, που κυκλοφόρησε το 1968 και σε επανέκδοση το 1999 από τον Σύλλογο Περαμίων Κυζικινών.

Κατά την επανέκδοση του ογκώδους βιβλίου (588 σελίδες) του Γεωργίου Σγουρίδη το 1999, η “Μικρασιατική Ηχώ” της Ενώσεως Σμυρναίων έγραψε, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα:
“Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη.

Το πρώτο περιλαμβάνει τοπογραφικά ιστορικά στοιχεία και παρέχει πληροφορίες για τις εκκλησίες, τους ιερείς, τα σχολεία, τους δασκάλους, τα επαγγέλματα των Περαμιωτών, τα δεινοπαθήματα των Ελλήνων κατοίκων της Περάμου, τον ξεριζωμό από τις εστίες τους, την μετοικεσία και την οριστική εγκατάστασή τους στην Ελλάδα.

Το δεύτερο περιέχει χρονικά-αναμνήσεις από την Κυζικινή κωμόπολη, λαογραφικά στοιχεία της Περάμου και ένα λεύκωμα με φωτογραφίες παλαιών και συγχρόνων Περαμιωτών. Την έκδοση πλαισιώνουν τρεις χάρτες”.

Προσθέτω πως ο Γεώργιος Σγουρίδης υπέγραψε και αυτός το ψήφισμα διαμαρτυρίας για τα Σεπτεμβριανά γεγονότα του 1955 στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, ψήφισμα που επιδόθηκε στην Κυβέρνηση και τις πρεσβείες των συμμάχων και δημοσιεύθηκε στον τύπο στις 10 Σεπτεμβρίου 1955.

Ο Γεώργιος Σγουρίδης στήριξε και με την παρουσία του τον Μορφωτικό και Ψυχαγωγικό Σύνδεσμο ΝΦ-ΝΧ στην ενδιαφέρουσα πολύμορφη δράση του τα χρόνια 1969-1971, επί προεδρίας Βασίλη Αποστολίδη, αντιπροεδρίας Γιάννη Αντωνόπουλου και γενικού γραμματέως Ευάγγελου Πολέμη.

Κώστας Π. Παντελόγλου