Image

Και την Ελένη Μαργετίδου δεν ανέφερε ο κύριος Σερετάκης

Όμως ο Σάββας Σταματιάδης, στη μαρτυρία του που αναφέρεται στα χρόνια της Κατοχής και περιλαμβάνεται στο βιβλίο: Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ Παράρτημα Νέας Ιωνίας), Ιωνιώτες Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που κυκλοφόρησε το 1998, αναφερόμενος στα στελέχη της Αντίστασης στη Νέα Φιλαδέλφεια, σημειώνει, μεταξύ άλλων, και το όνομα Ελένη [Μαργετίδου] στη σελίδα 49.

Και ο Ριζοσπάστης της 30ης Ιουλίου 1981 (σελ. 9), στα πλαίσια έρευνας για τη Νέα Φιλαδέλφεια, έδωσε στήλη του για να παρουσιάσει και την αντιστασιακή Ελένη Μαργετίδου, συνοδεύοντας το σχετικό κείμενο και με φωτογραφία της.

Η Ελένη Μαργετίδου ήταν από τους πρώτους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας (έμενε στην οδό Δαβάκη), προσφυγοπούλα από την Ανδριανούπολη. Πήρε μέρος στο γυναικείο κίνημα.

Έχω ήδη σημειώσει στο βιβλίο μου με τίτλο Για την Καθηγήτρια, Παιδαγωγό και Πολιτικό Ρόζα Ιμβριώτη, Κέντρο Κοινωνικοπολιτικών Μελετών και Ερευνών 2018, σελ. 46-47:

“… στο Πρακτικό ιδρύσεως της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΟΓ) αναμεταξύ των: Αύρας Θεοδωροπούλου (Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας), Μαρίας Σβώλου (Εθνική Αλληλεγγύη) και Ρόζας Ιμβριώτη (ΕΠΟΝ), διακρίνουμε και την υπογραφή της παλαιάς Φιλαδελφειώτισσας αγωνίστριας Ελένης Μαργετίδου, εκπροσώπου του Συλλόγου Γυναικών “Η Πρόοδος” Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας”.

Το Πρακτικό ιδρύσεως της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΟΓ) περιλαμβάνεται στην έκδοση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ) με τίτλο Α’ Πανελλαδικό Συνέδριο Γυναικών (Ντοκουμέντα από το Αρχείο της Ρόζας Ιμβριώτη) – Το Συνέδριο περί του οποίου ο λόγος έλαβε χώρα στην Αθήνα 26-29 Μαΐου 1946.

Η Ελένη Μαργετίδου εξορίστηκε κι αυτή Τρίκερι και Μακρονήσι – προσωπικά τη θυμάμαι που παρίστατο μαζί με την αδελφή του Σάββα Σταματιάδη στις προεκλογικές συγκεντρώσεις της προδικτατορικής ΕΔΑ, προ του καφενείου “Κρυστάλ” στην πλατεία Πατριάρχου τα χρόνια του ’60, των οποίων ήμουν ο υπεύθυνος, αν και νεαρός στην ηλικία.

Κώστας Π. Παντελόγλου