Image

Και τον Βύρωνα Βερνέζη δεν ανέφερε ο κύριος Σερετάκης

2
λεπτά ανάγνωσης
Ο Βύρωνας Βερνέζης στον Άη Στράτη το 1950, μαζί με άλλους Φιλαδελφειώτες εξόριστους

Όμως ο Σάββας Σταματιάδης, αναφερόμενος στα στελέχη της Αντίστασης στη Νέα Φιλαδέλφεια ανέφερε το όνομα του Βύρωνα Βερνέζη [βλ. Ιωνιώτες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, έκδοση ΠΕΑΕΑ (παράρτημα Νέας Ιωνίας), 1998, σελ. 49].

Τον Βύρωνα Βερνέζη τον αναφέρει και ο Σπύρος Κωτσάκης (Καπετάν Νέστορας), ο ηγετικός παράγοντας του ΕΛΑΣ της Αθήνας, στο βιβλίο του Εισφορά στο χρονικό της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα (Σύγχρονη Εποχή 1986), σημειώνοντας τη στελέχωση του ΕΛΑΣ της Αθήνας (βλ. σελ. 242).

Ο Βύρων Βερνέζης γεννήθηκε το 1908 στην Κωνσταντινούπολη, κατοικούσε στην οδό Σινώπης στη Νέα Φιλαδέλφεια, γιος του ο πολυτάλαντος αθλητής Θεόφιλος Βερνέζης (ποδόσφαιρο στην ΑΕΚ, μπάσκετ και βόλεϊ στον Ιωνικό τα χρόνια του ’50 και του ’60), κουνιάδος του και συνεξόριστός του ο Θανάσης Κουμαριανός, μηχανικός σε υφαντουργική βιομηχανία επί μαλλίνων μάλιστα.

Ο Βύρων Βερνέζης διαδέχθηκε τον πατέρα μου Παντελή Παντελόγλου ως υπεύθυνος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στη Νέα Φιλαδέλφεια, όταν εστάλη εκείνος την άνοιξη του 1944 στη Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στην Ελεύθερη από τους Γερμανούς Ελλάδα, όπου φοίτησε και αποφοίτησε ως ένας από τους 1260 ανθυπολοχαγούς του ΕΛΑΣ.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, ο Βύρων Βερνέζης εξορίστηκε στην Ικαρία, τη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη – μετά τη διάλυση του στρατοπέδου του Άη Στράτη (1962), ανέλαβε τον βόρειο τομέα της προδικτατορικής ΕΔΑ, όπου και συνεργαστήκαμε εγώ ως υπεύθυνος της Νεολαίας. Συνεργαστήκαμε και στα πλαίσια της Ενωμένης Αριστεράς (1974), αλλά και της Αντιμοναρχικής Επιτροπής (1974).

Η δικτατορία των συνταγματαρχών είχε εξορίσει και αυτή τον Βύρωνα Βερνέζη, ο οποίος μεταδικτατορικά εξελέγη τρεις φορές Δημοτικός Σύμβουλος της Νέας Φιλαδέλφειας, το 1975, το 1982 και το 1986.

Ο Βύρων Βερνέζης, εκτιμώντας την όλη πορεία μου, όπως είχε πει, μου παρέδωσε τεκμήρια της αγωνιστικής ιστορίας της Νέας Φιλαδέλφειας. Πέθανε στις 17 Αυγούστου 1988. Επικήδειους εξεφώνησαν ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Σάββας Σταματιάδης, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Φραγκοζίδης και η Δημοτική Σύμβουλος Νίκη Τρυπιά.

Κώστας Π. Παντελόγλου