Image

Η βλαχοδημαρχία Ιωάννου Βούρου και το αντιπλημμυρικό της Σκρα

Αριστερά, το κτίριο της MAVA. Το ποτάμι του κέντρου της φωτογραφίας είναι η οδός Σκρα. Εικόνα από την πλημμύρα Κανταρέλη-Παπανικολάου το 2014.

Μια ανακοίνωση του δήμου ΝΦ-ΝΧ μάς ενημερώνει για το αίτημα της Περιφέρειας Αττικής προς το ΕΣΠΑ να ενταχθεί η χρηματοδότηση του σημαντικού αντιπλημμυρικού έργου της Αγίας Μαρίνας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αττική”. Αυτή η μη είδηση συνοδεύεται από μια δήλωση 132 κενών λέξεων του δημάρχου, ο οποίος λίγο-πολύ υποστηρίζει ότι “δι’ ενεργειών του” θα γίνει το έργο, ενώ αποδίδει και τα εύσημα στον … Δημήτρη Κανταρέλη.

Πού πας, ρε Καραμήτρο;

Για να μην κουράσουμε τους αναγνώστες που και ξέρουν και θυμούνται, θα … ξεναγήσουμε στα βασικά τον τουρίστα δήμαρχο:

Καταρχάς το αντιπλημμυρικό είναι έργο της περιφέρειας και όχι του δήμου. Σέρνεται από την εποχή της δημαρχίας του Σταύρου Κόντου (2006-2010), που επιδίωξε να το υλοποιήσει, με μελέτες μάλιστα της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου μας, αλλά δεν τα κατάφερε, ελλείψει χρηματοδοτήσεων και “ωρίμανσης” του έργου. Στα χρόνια της δημαρχίας της Έφης Γαϊτανά (2010-2014) το έργο εξαφανίστηκε, με αποτέλεσμα οι αντιδήμαρχοι τεχνικών υπηρεσιών (δηλαδή ο νυν αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Δημήτρης Κανταρέλης και ο έμμισθος ειδικός σύμβουλος του Γιάννη Βούρου Νίκος Παπανικολάου) να χρεώνονται με μια καταστροφική πλημμύρα που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί (2014), αν δεν είχαν αφήσει στην τύχη της την προσπάθεια των προκατόχων τους, στο πλαίσιο της συνέχειας της διοίκησης, που θα έλεγε κι ο κ. Κανταρέλης.

Η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου έκανε μετά το 2014 φιλότιμες προσπάθειες ώστε η Περιφέρεια Αττικής της Αρένας Δούρου να πραγματοποιήσει το έργο, όπως όφειλε: ξέθαψε τη μελέτη που είχαν θάψει κάτι Κανταρέληδες και κάτι Παπανικολάου και κατάφερε, πρώτα-πρώτα, να την επικαιροποιήσει η ίδια η τεχνική υπηρεσία του δήμου. Παρά τις τραγικές κι ανεύθυνες καθυστερήσεις σε διάφορα επίπεδα, το έργο εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής του 2018, ελήφθη πολυετής απόφαση ανάληψης υποχρέωσης (με έναρξη του έργου στο 2019 και λήξη στο 2022) και δημοπρατήθηκε.

Όμως, ενώ η διοίκηση της Αρένας Δούρου έφτασε να δημοπρατήσει το έργο προεκλογικά τον Φεβρουάριο του 2019 (βλέπετε, κάπως έπρεπε να σταθμιστεί και η δυσαρέσκεια των Φιλαδελφειωτών για τα πολλά αρνητικά που επιφύλαξε στην πόλη μας η διοίκηση Δούρου), δεν του είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Έτσι, ενέταξε το έργο τον Μάρτιο του 2019, μετά τη δημοπράτησή του, στο πρόγραμμα “Φιλόδημος”.

Ο προεκλογικός χαρακτήρας της “χρηματοδότησης” του έργου ήταν πρόδηλος: η αντιπεριφερειάρχισσα κεντρικού τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου, συχνή επισκέπτρια της πόλης μας (είχε εξάλλου κάνει και αυτοψία στην πλημμύρα του 2014), ανακοίνωνε στις προεκλογικές της εμφανίσεις το έργο ως τελειωμένο, ενώ δεν μπορεί παρά να ήξερε ότι ήδη από την άνοιξη του 2019 είχαν παρουσιαστεί προβλήματα με τον μειοδότη εργολάβο, που δεν ήταν και τόσο καθαρός. Εντέλει, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε τη σύμβαση που υπέβαλε η διοίκηση Δούρου, και οι άλλοι εργολάβοι έκαναν ενστάσεις επί της διαδικασίας. Την ίδια περίοδο, η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου, που είχε πλέον μετεξελιχθεί και βάδιζε κι αυτή προς μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, δια του ημιεπίσημου οργάνου της έλεγε ότι “η Περιφέρεια αντί να χρηματοδοτήσει τα έργα από τον δικό της προϋπολογισμό τα μετέφερε μαζί με άλλα σε χρηματοδότηση του ΥΠΕΣ, γεγονός που ουδόλως απασχολεί τον Δήμο, τους δημότες, την πορεία των έργων και τις τυχόν ενστάσεις”.

Οι νομικές καθυστερήσεις δεν ήταν όμως το μόνο πρόβλημα. Ο “Φιλόδημος” καταργήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (υπουργός Εσωτερικών: Τάκης Θεοδωρικάκος), με αποτέλεσμα το έργο να βρεθεί εκτός τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής του 2020 (Περιφερειάρχης: Γιώργος Πατούλης). Και χωρίς χρήμα, δεν υπάρχει έργο φυσικά. Υπάρχει, όμως, η πιθανότητα της πλημμύρας!

Στο τέλος του 2019, και πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας που δεν συμπεριελάμβανε το έργο, η Δύναμη Πολιτών αποφάσισε να θέσει ερώτημα στον νέο περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη για το θέμα. Τώρα, βλέπετε, τα γεγονότα έπρεπε να απασχολήσουν το Δήμο και τους δημότες, αφού όχι μόνο πορεία έργων δεν υπήρχε (πράγμα που το ήξεραν οι ασκούντες εξουσία από την αρχή της χρονιάς, όταν ακόμη τα κουμάντα τα έκανε η Αρένα Δούρου), αλλά και οι εκλογές είχαν αλλάξει τα πρόσωπα που κρατούσαν την “καυτή πατάτα”.

Ο περιφερειάρχης απάντησε ως Πόντιος Πιλάτος αυτό που κατά πάσα πιθανότητα ήδη γνώριζε η Δύναμη Πολιτών, η οποία είχε παραδώσει τη διοίκηση στις 31/8: η προεκλογική δημοπράτηση της διοίκησης Δούρου είχε πάει καλλιά της. Με την κίνηση αυτή του αντιπολιτευόμενου πλέον Αριστείδη Βασιλόπουλου έγινε ευρέως γνωστό ότι το έργο που σέρνεται πάνω από μια δεκαετία είχε και πάλι κολλήσει στις συμπληγάδες των συμφερόντων που εξέφραζε η Αρένα Δούρου. Σαν προοικονομία τιμωρίας, θα έλεγε κανείς, για τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών του περασμένου Μάη στη Νέα Φιλαδέλφεια…

Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Δύο δημοτικές αρχές που διαπίστωσαν κι επεδίωξαν να λύσουν ένα σημαντικό ζήτημα (Κόντος, Βασιλόπουλος), δύο δημοτικές αρχές που μοιράζονται στελέχη και το αγνόησαν (Γαϊτανά και Βούρος), μία περιφερειακή αρχή που κορόιδεψε τους πολίτες (Δούρου) και άλλες δύο που αγνόησαν το πρόβλημα (Σγουρός, Πατούλης). Ένα θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει σε έναν δήμο να λύσει ένα αναγνωρισμένο πρόβλημα, για το οποίο είναι σε θέση να εκπονήσει τεχνική μελέτη, με δική του διαδικασία, με αποτέλεσμα να τρέχει πίσω από Αρένες και Ερμίνες. Κι επίσης, μια περιοχή που πλημμυρίζει για πλάκα στην πρώτη καλοκαιρινή νεροποντή, επειδή κάποιος “επενδυτής” έχτισε κάποτε ένα κτίριο όπως τον βόλευε σε μια πρώην παραποτάμια περιοχή κι επειδή το ελληνικό κράτος έφτιαξε έναν αυτοκινητόδρομο χωρίς να εξασφαλίσει στοιχειώδη αντιπλημμυρική προστασία στους πολίτες του που ήταν εκεί από νωρίτερα.

Τίποτα δεν έκανε, λοιπόν, ο Γιάννης Βούρος. Μίλησε με κάποιον, που μίλησε με κάποιον, που μίλησε με κάποιον ο οποίος έβαλε μια αράδα για το εν λόγω έργο σ’ ένα χαρτί που θα πάει κάπου και κάποιοι θα μας πουν αν αξίζει να γίνει. Στο μεταξύ, ο επόμενος χειμώνας θα βρει τους κατοίκους να διακινδυνεύουν άλλη μια πλημμύρα. Για τον Γιάννη Βούρο, θα είναι η πρώτη. Για τους αντιδημάρχους και συμβούλους του, η δεύτερη. Ουαί υμίν!

π.

1 Comments Text