Image

Ο δήμος Μελισσανίδη, συγγνώμη, ΝΦ-ΝΧ, στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής

Ψηφίζεται απόψε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το Πρόγραμμα Τεχνικών Έργων και ο Προϋπολογισμός του 2020 της Περιφέρειας Αττικής. Μια που κανείς άλλος δεν μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει τι προβλέπει για την πόλη μας, ας σημειώσουμε εν τάχει τι σχεδιάζει να κάνει ο κ. Πατούλης για … εμάς την επόμενη χρονιά.

Άμεση χρηματοδότηση της … “ερασιτεχνικής” ΑΕΚ για το γήπεδο Μελισσανίδη: Συνολική χρηματοδότηση 20 εκατ. Ευρώ, πρόβλεψη για το 2020 1 εκατ. Ευρώ. Ωστόσο δεν έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

Υπογειοποίηση Πατριάρχου Κωνσταντίνου: Η γνωστή σύμβαση της Περιφέρειας με την Ιντρακάτ για το συνοδό έργο του γηπέδου Μελισσανίδη, που υπογράφηκε πριν λίγες ημέρες. Το έργο έχει προϋπολογισμό 20 εκατ. Ευρώ, συμβασιοποιήθηκαν τα 10.096.994,15 και προβλέπεται να ξοδευτούν 1 εκατ. εντός 2019 και 200.000 το 2020.

Πεζόδρομος κατά μήκος της βόρειας και ανατολικής πλευράς του οικοπέδου του γηπέδου: Ένα καινούργιο φρούτο, ο περίβολος του γηπέδου Μελισσανίδη, στον πρώην δασικό χώρο που στέρησε ο Ν. 4277/14 από την πόλη. Η διαμόρφωση των 6 στρεμμάτων της αυλής του Μελισσανίδη θα κοστίσει περισσότερο από την ανάπλαση όλου του υπόλοιπου άλσους των 480 στρεμμάτων (βλ. παρακάτω): 379.988,00 ευρώ, τα 50.000 απ’ αυτά το 2020.

Προστασία, διαχείριση και ανάπλαση Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας: Πρόκειται για το “αντισταθμιστικό” έργο που έδωσε η Αρένα Δούρου στον Αριστείδη Βασιλόπουλο και ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018. Με αρχικό προϋπολογισμό 800.000 ευρώ, συμβασιοποιημένο τελικά ύψος 394.816,24 ευρώ (τα μισά από την ανακοίνωση της τότε δημοτικής αρχής) και εκταμιευθέν τα έτη 2018-2019 το ποσό των 230.455,40 ευρώ, προβλέπεται να ξοδευτούν το 2020 μόνο 39.540,18. Αν δεν κάνουμε κάποιο τρομερό λάθος στο διάβασμα των πινάκων, και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ανάδοχος είχε προθεσμία υλοποίησης 12 μηνών (Φλεβάρης 2019 δηλαδή), κάτι φαίνεται να λείπει από το έργο. Άραγε έγινε ξαφνικά πιο φτηνό κατά 130.000 ή τα κρατάμε για να πλαισιώσουν κι αυτά τίποτα φυτεύσεις στα παρτέρια της “Αγιά Σοφιάς” του Μελισσανίδη στο μέλλον;

Δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης: Αυτό πάει καλιά του – μένει στον προϋπολογισμό του 2020 με τυπικό ύψος 1.000 ευρώ. Άραγε τίθεται θέμα αδειοδοτήσεων λόγω ένταξής του στο Άλσος ή επρόκειτο απλώς για επικοινωνιακό τρικ εξαρχής;

Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής: Άλλο ένα έργο σε παραποτάμια περιοχή που δε θα έπρεπε να υπάρχει εν γένει – αλλά ακόμη κι αν αγνοήσουμε αυτό το θέμα, το έργο που είχε προϋπολογισθεί σε 120.000 προφανώς δεν μπορεί να συμβεί όσο βρίσκονται εκεί τα απορριμματοφόρα του δήμου, μετά την κατεδάφιση των (επίσης παράνομων) εγκαταστάσεων του Άλσους. Παραμένει ωστόσο στον προϋπολογισμό με το τυπικό ποσό των 1.000 ευρώ για να τα θυμόμαστε όλα αυτά κάποτε και να γελάμε.

Διευθέτηση ρέματος Ποδονίφτη από τη γέφυρα οδού Χαλκίδος έως τη Γέφυρα της οδού Εράτωνος: Πρόκειται για το έργο που ακύρωσε προσφάτως και ευτυχώς το ΣτΕ. Ωστόσο, παρά τα 24.750 ευρώ περίπου δημόσιου χρήματος που η Περιφέρεια Αττικής πέταξε για να υλοποιήσει μια μελέτη που κρίθηκε παράνομη, ο μελετητής που τα θαλάσσωσε έχει ακόμη λαμβάνειν 10.600 ευρώ το 2020. Δεν είναι κι άσχημα! Πάντως έχει εξαφανιστεί από τον προϋπολογισμό το ίδιο το έργο του τσιμεντώματος – όμως ο λόγος της εξαφάνισης δεν είναι απαραιτήτως η δικαστική απόφαση, αλλά το γεγονός ότι η Αρένα Δούρου είχε εντάξει το τσιμέντωμα στον “Φιλόδημο”, που καταργείται από τη σημερινή κυβέρνηση.

Άλλο ένα καταργημένο έργο του “Φιλόδημου”, που λάμπει δια της απουσίας του από το πρόγραμμα τεχνικών έργων, ενώ στο δημαρχείο ΝΦ-ΝΧ η φύσις ησυχάζει: Αντιπλημμυρικά έργα ενίσχυσης υφιστάμενου συλλεκτήρα Σ7, ήτοι το αντιπλημμυρικό της Σκρα, που φαίνεται πως παραπέμπεται εκ νέου στις καλένδες, ενώ ο δήμαρχος, οι συνεργάτες του και η αντιπολίτευση αναβοσβήνουν τα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Δύο ακόμη έργα κλείνουν την παρουσία του δήμου μας στο πρόγραμμα τεχνικών έργων της Περιφέρειας Αττικής:

Ανάπλαση παιδικών χαρών: Έργο που είχε προϋπολογισθεί σε 202.000 ευρώ και τελικά συμβασιοποιήθηκε με 88.488,62, τα οποία προβλέπεται να εκταμιευτούν το 2020.

Συντήρηση Οδοποιΐας Δημοτικών Οδών: Άγνωστο για ποιους ακριβώς δρόμους μιλάμε, πάντως για το 2020 εντάσσονται περίπου 355.000 ευρώ από μεγαλύτερο κονδύλι 1.100.000 ευρώ, του οποίου η κατανάλωση τοποθετείται κι αυτή στο μέλλον. Κι εδώ μυρίζει γήπεδο…

Εν ολίγοις, αγαπητοί αναγνώστες, αν τα βάλουμε κάτω, τείνουμε κάπου ακόμη πιο πέρα απ’ αυτό που ονομάσαμε κάποτε “Πλατεία Μελισσανίδη”. Αλλά ποιος θα το πει στους άλλους, αυτούς που δε διαβάζουν τα όσα γράφουμε εμείς στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, αν κανείς δεν μπει στον κόπο να ξεφυλλίσει, έστω, τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας και να μιλήσει γι’ αυτόν;

π.

1 Comments Text