Image

Και τη δασκάλα Βαλεντίνη Παντελόγλου δεν ανέφερε ο κύριος Σερετάκης

Η Βαλεντίνη Παντελόγλου στην πρώτη Οδηγική Ομάδα της ΝΦ

Η Βαλεντίνη Παντελόγλου ήταν το τρίτο παιδί του Κωνσταντινουπολίτικου ζεύγους Κωνσταντίνου και Λασκαρίνας Παντελόγλου – πρώτο ο Παντελής (1914), δεύτερο ο Μανώλης (1916), τρίτο η Βαλεντίνη και τέταρτο η Σεβαστή (Σέβω), γεννημένες οι δύο αδελφές πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Βαλεντίνη Παντελόγλου, τα αδέλφια της, η μητέρα τους ήταν από τους πρώτους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου ήλθαν μετά τη φωτιά στον ξύλινο συνοικισμό του Γηροκομείου στους Αμπελοκήπους, φωτιά που ξέσπασε φθίνοντος του μηνός Ιουλίου 1927.

Η Βαλεντίνη Παντελόγλου που μετείχε στην πρώτη Οδηγική Ομάδα στη Νέα Φιλαδέλφεια (*), αλλά και στο Αντιδικτατορικό Μέτωπο Νέων πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων, της “Λεύτερης Νέας” που είχε επικεφαλής την Ηλέκτρα Αποστόλου, και της ΕΠΟΝ από την ημέρα της δημιουργίας της, με πλούσια δράση τοπικά, συνεργαζόμενη με τον Σάββα Σταματιάδη και τη Δέσποινα Βενετσανοπούλου, μετέχοντας και σε όλες τις κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις της Κατοχής.

Η Βαλεντίνη Παντελόγλου, την άνοιξη του 1944, μετά το Μπλόκο της Καλογρέζας, στάλθηκε στην Ελεύθερη Ελλάδα, όπου εντάχθηκε στον μηχανισμό του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, που είχε στενή τη σχέση με τον μηχανισμό της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) – της Κυβέρνησης του Βουνού δηλαδή.

Στην παρουσία της Βαλεντίνης Παντελόγλου στο Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ έχει αναφερθεί η Νίτσα Γαβριηλίδη, κόρη του Αγροτικού ηγέτη Κώστα Γαβριηλίδη, ο οποίος κατείχε τη θέση του Γραμματέα Γεωργίας στην Κυβέρνηση του Βουνού, στο βιβλίο για τον πατέρα της (Εκδόσεις Εξάντας 1988, σελ. 109), σημειώνοντας ότι η Βαλεντίνη Παντελόγλου δούλευε στο Αρχείο, όπου υπεύθυνος ήταν ο Λευτέρης Αποστόλου, αδελφός της Ηλέκτρας, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος κατά σειράν γραμματέας του ΕΑΜ, έχοντας υπογράψει το ιδρυτικό του από μέρους του κομμουνιστικού κόμματος.

Σημειώνω πως και με τον Γεώργιο Ζωϊόπουλο (Ζιούτο), τον προϊστάμενο των Υπηρεσιών της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) – της Κυβέρνησης του Βουνού δηλαδή – συνεργαζόταν η Βαλεντίνη Παντελόγλου, η οποία σημειωτέον εγνώριζε τον Πρόεδρο αυτής της Κυβέρνησης, τον Καθηγητή Αλέξανδρο Σβώλο, μέσω της γυναίκας του Μαρίας Σβώλου.

Η Βαλεντίνη Παντελόγλου επανήλθε στη Νέα Φιλαδέλφεια με την Απελευθέρωση, ευρίσκετο παρά το πλευρό της ηγεσίας του Κόμματος κατά τη μεγάλη συγκέντρωση για τα 26χρονά του στην πλατεία Συντάγματος, ενώ ακολούθησε την ηγεσία, μετά τα Δεκεμβριανά, στα Τρίκαλα.

Τα χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, η Βαλεντίνη Παντελόγλου εξορίστηκε διαδοχικά στη Χίο, το Τρίκερι και τη Μακρόνησο, ενώ τα χρόνια της προδικτατορικής ΕΔΑ ήταν μέλος της Επιτροπής Παιδείας της ΕΔΑ, η οποία είχε επικεφαλής της την Ρόζα Ιμβριώτη και ένα από τα μέλη της τη δασκάλα της Νέας Φιλαδέλφειας Κατίνα Μαμέλη, αλλά και στέλεχος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Σύζυγος της Βαλεντίνης Παντελόγλου ήταν ο κτηνίατρος και εκ των ηγετών του σύμμαχου της προδικτατορικής ΕΔΑ Εθνικού Αγροτικού Κόμματος Μιχάλης Στυλιανόπουλος εκ Σμύρνης (βλ. τα Αυτοβιογραφικά Σημειώματά του, Αθήνα 1986, κατατοπιστικά της σημαντικής επιστημονικής και κοινωνικοπολιτικής του διαδρομής).

(*) Βλ. 60 χρόνια Οδηγισμός στη Νέα Φιλαδέλφεια, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1996, σελ. 12 και 13.

Κώστας Π. Παντελόγλου