Image

Στον απόηχο των γεγονότων της 28ης Οκτωβρίου 2019 στη ΝΦ

Πλήθος τοποθετήσεων είδαν το φως της δημοσιότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στον τύπο και στην τηλεόραση· δεν κρίνω αυτές τις τοποθετήσεις· ένα πράγμα θα είχα μόνο να τονίσω: Η Νέα Φιλαδέλφεια έχει μια ιστορία σημαντική, που όχι λίγες φορές έχει υπερβεί τα στενά όριά της, και αξίζει προσοχής.

Απ’ όσα λέγονται και πράττονται μ’ αφορμή τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 2019 ένα πράγμα προκύπτει: η ιστορία της Νέας Φιλαδέλφειας δεν είναι γνωστή ούτε εντός, ούτε εκτός πόλεως. Και πρέπει να γίνει!

Οι δημοτικές της αρχές έχουν ολιγωρήσει ως προς το σημείο αυτό· έγραφα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” αριθ. φύλλου 28-29, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2005:

“Δεν έχω την πρόθεση να αναφερθώ εδώ σε κάποιες εκδηλώσεις μα και κάποιες εκδόσεις που εκπορεύτηκαν από τις δημοτικές αρχές της τελευταίας κυρίως δεκαπενταετίας από το 1990 και μετά ως τις μέρες μας, που “αγγίζουν” και την Ιστορία της Νέας Φιλαδέλφειας από το 1927 και εντεύθεν αναφερόμενες σε πρόσωπα πρωτίστως, αλλά και καταστάσεις.

Θέλω μόνο να σημειώσω ότι μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι περισσότερο αποτελούν ενέργειες που τις υπαγορεύει η σκοπιμότητα και δεν αποτελούν καρπό συστηματικής προσπαθείας επί μακρόν εξελισσομένης με σκοπό την “κατάκτηση της (…) Ιστορίας της Νέας Φιλαδέλφειας (…)”.

Γι’ αυτό και όσα γίνονται από τις δημοτικές αρχές της τελευταίας κυρίως δεκαπενταετίας δε συμβάλλουν, κατά τη γνώμη μου, στην προώθηση της ιστορικής γνώσεως για τη Νέα Φιλαδέλφεια και τους ανθρώπους της. Η πόλη πορεύεται προς το μέλλον χωρίς έρμα, κινδυνεύοντας να βυθιστεί στη φουρτουνιασμένη θάλασσα δυσμενών εξελίξεων που τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και διαρκή επιτάχυνση”.

Δεν παίρνω πίσω ούτε μια λέξη· και επαναλαμβάνω τα ίδια σχεδόν 15 χρόνια μετά – ούτε και με το τελευταίο πόνημα που κυκλοφόρησε το ΠΠΙΕΔ, φτιαγμένο από τα ασκι με πρόλογο του Αριστείδη Βασιλόπουλου, πρώην δήμαρχου ΝΦ-ΝΧ και πρόεδρου του ΠΠΙΕΔ επιτεύχθηκε το ζητούμενο, κάθε άλλο!

Και προς τρίτους που ασχολήθηκαν προσκαίρως μ’ αφορμή τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη μας: Δεν γνωρίζετε πως εδώ και δεκαετίες, με έμφαση τα τελευταία 6 χρόνια, επιχειρείται ξεθεμελίωμα της Νέας Φιλαδέλφειας; Πάρτε θέση στο πλευρό αυτών που προσπαθούν να μη συμβεί· σ’ αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι του δημοπολιτικού και εκκλησιαστικού κατεστημένου της περιοχής.

Κώστας Π. Παντελόγλου