Image

Για μια ανακοίνωση του ΠΠΙΕΔ

2
λεπτά ανάγνωσης

Στις 4 Νοεμβρίου 2019, μια επίσημη ανακοίνωση, αυτή τη φορά του ΠΠΙΕΔ, και όχι αυτά τα ανεπίσημα του «Πολίτη» στις 26 Οκτωβρίου 2019, μας πληροφορεί για την έκδοση του ΠΠΙΕΔ με τίτλο: «Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα: Ιστορικές διαδρομές μέσα στον 20ό αιώνα».

Ωστόσο στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο τέως δήμαρχος και πρόεδρος του δ.σ. του ΠΠΙΕΔ Αριστείδης Βασιλόπουλος ανέθεσε σε ομάδα ιστορικών και ακαδημαϊκών «να πραγματοποιήσει έρευνα σε πρωτογενείς και άλλες πηγές με τελικό σκοπό την συγγραφή και έκδοση ενός κειμένου για την ιστορία του Δήμου μας».

Στο «Αρχειοτάξιο», την περιοδική έκδοση των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), τεύχος 20, Δεκέμβριος 2018, σελίδα 250, είχα διαβάσει τα ακόλουθα:

«Τα ΑΣΚΙ (…) ανέλαβαν την επιστημονική επίβλεψη και την συγγραφή κειμένου για την ιστορία του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, με στόχο την έκδοση ενός λευκώματος».

Είναι θεωρώ φανερό πως τα υπογραμμισμένα τμήματα των τριών παραγράφων δεν συμπίπτουν, αντιφάσκουν – ας δημοσιευθεί λοιπόν η σύμβαση Δήμου Ν.Φ.-Ν.Χ. με τα ΑΣΚΙ, ώστε να μας λυθεί η απορία, να ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε δηλαδή.

Χρειάζεται νομίζω να διευκρινιστούν και οι ιδιότητες των μελών της συγγραφικής ομάδας, το ως τα τώρα σχετικό έργο τους, τι έγραψε ο καθένας απ’ όσα περιλαμβάνονται στο βιβλίο που είναι έκδοση του ΠΠΙΕΔ, ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος της αντιπροέδρου του Ρένας Χωρέμη. Χρειάζεται ακόμα να διευκρινιστεί γιατί δεν αναφέρεται συγγραφέας στο εξώφυλλο του βιβλίου, πράγμα πρωτοφανές.

Φαντάζομαι πως κατά την παρουσίαση αυτού του βιβλίου στο ΠΠΙΕΔ στις 18 Νοεμβρίου 2019 θα δοθούν εξηγήσεις για τα παραπάνω – όσον αφορά τα περιληφθέντα στην ανακοίνωση περί δράσεως της «Τοπικής Ιστορίας του ΠΠΙΕΔ», αλλά και για το περιεχόμενο και καλά του βιβλίου αυτού μάλλον στη δημιουργία εντυπώσεων αποβλέπουν.

Ο «Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας» και το περιεχόμενο των κεφαλαίων του βιβλίου θα κρίνει, και τα λάθη τους αλλά και τις παραλείψεις τους θα επισημάνει, σε σειρά σημειωμάτων που θα ακολουθήσουν, όπως το έχει υποσχεθεί και έχει ξεκινήσει ήδη να το κάνει…

Κώστας Π. Παντελόγλου