Image

Αποτελέσματα δημοτικών εκλογών 2014

3
λεπτά ανάγνωσης

Εγγεγραμμένοι 30778
Αποχή 11605 37,71
Ψηφίσαντες 19173 62,29
Άκυρα 557 2,91
Λευκά 313 1,63
Έγκυρα 18303 95,46
Βασιλόπουλος 3354 18,32
Γεωργαμλής 3289 17,97
Αράπογλου 3250 17,76
Κόντος 2819 15,4
Γαϊτανά 2328 12,72
Αγαγιώτου 1639 8,95
Λαϊκή Συσπείρωση 1624 8,87

Όταν την Κυριακή το βράδυ όλοι θα λένε ότι νίκησαν, ο ενημερωμένος αναγνώστης του “Κόσμου της Ν. Φιλαδέλφειας” θα ανατρέχει σ’ αυτόν τον πίνακα αποτελεσμάτων του 2014, όπου περιλαμβάνονται οι απόλυτοι αριθμοί του εκλογικού σώματος – αυτή είναι και η μόνη έγκυρη σύγκριση που μπορεί να δείξει (ίσως και να ερμηνεύσει) τις κινήσεις των ψηφοφόρων. Αν δεν κοιτάξει κανείς τους απόλυτους αριθμούς, συγκρίνοντάς τους μάλιστα με τις άλλες κάλπες των περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών, δύσκολα μπορεί να πει κάτι ουσιώδες για τα αποτελέσματα.

Εντελώς πρόχειρα, συγκρίνοντας περιφερειακά και δημοτικά αποτελέσματα του 2014, ποιον ψήφισαν στο δήμο οι 1821 ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής στην περιφέρεια; Πού θα πάνε οι 500 περίπου ψηφοφόροι που στην περιφέρεια ψήφισαν Λαϊκή Συσπείρωση και στο δήμο πιθανότατα Αριστείδη Βασιλόπουλο; Πού θα πάνε οι περίπου 500 ψηφοφόροι της παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην περιφέρεια που μάλλον έκαναν το ίδιο; Θα κλείσουν αυτή την τρύπα για τον Βασιλόπουλο οι προερχόμενοι από τη Βάσω Αγαγιώτου και τον Απόστολο Κόντο ή οι υποψηφιότητες Γρετζελιά και Κωνσταντινίδη είναι αρκετά ισχυρές για να συγκρατήσουν τις περίπου 4.500 ψήφους που συγκέντρωσαν οι δύο απερχόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι; Και πώς μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη η υποψηφιότητα του Γιάννη Βούρου, αν δεν πάρει 7.000 ψήφους (με έναν συντηρητικό υπολογισμό της “ενωτικής κίνησης” που λέει ο Βούρος ότι πέτυχε να συνενώσει Γεωργαμλή, Αράπογλου, Γαϊτανά, αφαιρώντας βέβαια ένα ποσοστό για τον Χάρη Τομπούλογλου και τον Χρήστο Κοπελούσο); Αν θέλει κανείς λοιπόν εκ των δημοσιολογούντων να αποδυθεί σε αναλύσεις εκλογικών αποτελεσμάτων, ας το κάνει τουλάχιστον στη βάση των σωστών στοιχείων.

Ερωτήσεις σαν τις παραπάνω μπορεί να κάνει κανείς πολλές, αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα είναι δείκτες των συλλογικών κοινωνικών αντιλήψεων σε κάθε χρονική στιγμή και όχι μονοσήμαντη τελειωμένη υπόθεση – αυτό εξάλλου δείχνουν οι αλλαγές στο τοπίο των εκπροσωπήσεων μέσα στην τελευταία πενταετία. Τα όσα συνέβησαν στις εκπροσωπήσεις μεταξύ 2014 και 2019 δείχνουν και το όριο των συστημάτων εκπροσώπησης. Είναι οι εκλογές κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια ο σωστός τρόπος να εκφραστεί η συλλογική βούληση; Εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία ενός θεσμού όπως ο δήμος και η δημοκρατική λειτουργία, η ελεύθερη ισότιμη διατύπωση όλων των απόψεων ή η φετινή κουρελού των υποψηφιοτήτων είναι άλλο ένα ενσταντανέ εκλογικής πλάνης ενός ταλαιπωρημένου ποιμνίου – ωχ συγγνώμη, κυρίαρχου λαού ήθελα να πω;

Ο “Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας” απέφυγε κατά την προεκλογική περίοδο να ασχοληθεί με μικροπολιτική και επικεντρώθηκε στα προβλήματα της πόλης, που δε θα εξαφανιστούν την επόμενη μέρα, “με καμιά κυβέρνηση”. Στο ειδικό εκλογικό έντυπο τεύχος μας οι πολίτες της Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας διάβασαν αυτές τις μέρες συγκεντρωμένο χρήσιμο υλικό που δεν θα το πετάξουν τη Δευτέρα κι αυτή ήταν η δική μας συνεισφορά στην περίοδο αυτή. Πάντως, αν χρειαστεί, ανάλυση κινήσεων εκλογικού σώματος στη βάση των αριθμητικών αποτελεσμάτων είμαστε σε θέση να την κάνουμε και θα την κάνουμε, αν ο δημόσιος διάλογος κατόπιν των αποτελέσματων γίνει στο επίπεδο που έγινε κι ο προεκλογικός λόγος…

π.