Image

Πλατεία Πατριάρχου, η καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας

2
λεπτά ανάγνωσης

Έχει κυκλοφορήσει από το Κέντρο Ιστορίας Νέας Φιλαδέλφειας (Κ.Ι.ΝΕ.ΦΙΛ.) το έργο του Κώστα Π. Παντελόγλου με τίτλο “Πλατεία Πατριάρχου, η καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας”.

Ο Κώστας Π. Παντελόγλου είναι παλαιός Φιλαδελφειώτης, Μικρασιατικής καταγωγής, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ και συγγραφέας.

Για το έργο αυτό έχει γραφτεί:

“Ο συγγραφέας επικεντρώνεται στους ανθρώπους και χρησιμοποιεί την καρδιά της πόλης ως όχημα για να διατρέξει όχι τους δρόμους, αλλά την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Νέας Φιλαδέλφειας σε παλαιότερες δεκαετίες. Η πλατεία Πατριάρχου ήταν (και είναι) η καρδιά της: ένας χώρος με μικτές δημόσιες και ιδιωτικές χρήσεις, ο χώρος που κατεξοχήν συγκροτείται η δημόσια σφαίρα. Το κέντρο της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής μας”.

Και ακόμη ότι:

“Τα όσα σημειώνονται αναφέρονται σε μια πεντηκονταετία περίπου, με αρχή το 1927 που πρωτοκατοικήθηκε ο Μικρασιατοπροσφυγικός συνοικισμός Νέας Φιλαδέλφειας από τους πυροπαθείς πρόσφυγες των Αμπελοκήπων (Γηροκομείου), φθίνοντος του μηνός Ιουλίου (1927)”.

Το έργο αυτό του Κώστα Π. Παντελόγλου εκτείνεται σε 416 σελίδες, περιλαμβάνει 98 φωτογραφίες, βιβλιογραφία 135 τίτλων και αναφορά σε 72 εφημερίδες, περιοδικά, πρακτικά και αρχεία.

Διατίθεται από το Κ.Ι.ΝΕ.ΦΙΛ., Π. Χατζηγεωργίου 8, Νέα Φιλαδέλφεια, [email protected], τα βιβλιοπωλεία της Νέας Φιλαδέλφειας και γενικότερα.

1 Comments Text