Image

Για την Αναγέννηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησεως

3
λεπτά ανάγνωσης
Ο πρόεδρος της ΕΔΑ Γιάννης Πασαλίδης, καθισμένος στο κέντρο. Περιστοιχίζεται από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος μετά τις εκλογές του 1958. Πίσω του, όρθιος, ο Ηλίας Ηλιού (φωτ.: Κ.Γ. Μεγαλοκονόμου – Εκδοτική Αθηνών).

Με τον σημερινό μας τίτλο, στις 5 Απριλίου 1965, κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ) Πρόταση Νόμου “Περί τροποποιήσεως του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικος (Ν.Δ. 2888/1954) και του Κώδικος περί Προσόδων των Δήμων και Κοινοτήτων (Δ. 24.9.1958)”.

Αυτή η Πρόταση Νόμου, η σχετική Εισηγητική Έκθεση, με προηγούμενο κατατοπιστικό Σημείωμα, αποτέλεσαν 20σέλιδη έκδοση της ΕΔΑ, που κυκλοφόρησε το 1965 και έκτοτε κοσμεί τη βιβλιοθήκη μου.

Την έκδοση αυτή είχα τοποθετήσει σε περίοπτη θέση στην Έκθεση που οργάνωσαν οι Εκδόσεις Παντελόγλου με θέμα “Δημοτικοί και Κοινοτικοί Κώδικες της Ελλάδας 1833-1983”, η οποία κράτησε ολόκληρο το μήνα Νοέμβριο του 1983.

Η έκδοση αυτή συνάντησε την προσοχή των επισκεπτών της Έκθεσης, ιδιαιτέρως δε των αρμοδίων στελεχών της κεντρικής επιτροπής του κομμουνιστικού κόμματος, αλλά και δημάρχων και δημοτικών συμβούλων της επιρροής του, ορισμένοι των οποίων μάλιστα μου ζήτησαν να επισκεφτούν την Έκθεση εκτός των ωρών λειτουργίας της, ακριβώς προς γνωριμίαν με αυτή την έκδοση.

Ήταν λογικό αυτό, διότι η Πρόταση Νόμου της ΕΔΑ για την Αναγέννηση της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως έφερε τη σφραγίδα της γνώσης του Εαμικού Χρήστου Καλατζή, ανωτέρου υπαλλήλου του Υπουργείου Εσωτερικών, που αποφασιστικά είχε συμβάλλει στην κατάρτιση του Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κυβέρνησης της Ελεύθερης Ελλάδας τα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής (Πράξη 55 της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης), υπηρετώντας τότε στην Γραμματεία των Εσωτερικών, την ευθύνη της οποίας είχε ο Γιώργης Σιάντος γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος, ο οποίος μετείχε σ’ αυτή την κυβέρνηση με Πρόεδρο τον Αλέξανδρο Σβώλο, Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένθερμο θιασώτη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και ήταν λογικό αυτό, όχι μόνο διότι η Πρόταση Νόμου της ΕΔΑ για την Αναγέννηση της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως έφερε τη σφραγίδα του Εαμικού Χρήστου Καλατζή, αλλά και διότι κοινοβουλευτικοί άνδες του επιπέδου Ηλία Ηλιού, Βασίλη Εφραιμίδη, Σταύρου Ηλιόπουλου, Γεωργίου Πανάγου, Βασίλη Νεφελούδη και άλλοι δώδεκα προσέφεραν τη δική τους σοφία ή και μόνο την υπογραφή τους σ’ αυτή την Πρόταση Νόμου.

Κώστας Π. Παντελόγλου