Image

“Ιστορικό Αρχείο Νέας Φιλαδέλφειας”, πρόλογος στη νέα έκδοση

3
λεπτά ανάγνωσης

Πριν από είκοσι τρία χρόνια, τον Απρίλιο του 1996, οι Εκδόσεις Παντελόγλου της Αθανασίας Παντελόγλου ξεκίνησαν να εκδίδουν τα ντοσιέ του Ιστορικού Αρχείου Νέας Φιλαδέλφειας. Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία του συζύγου της Κώστα Π. Παντελόγλου, ο οποίος αναζητούσε έναν τρόπο ώστε το ευρύ και ποικίλο ιστορικό υλικό που συνέλεγε ήδη πριν από την ίδρυση του Κέντρου Ιστορίας Νέας Φιλαδέλφειας (1986) να βρει το δρόμο του προς τη δημοσιότητα και τους κατοίκους αυτής της πόλης, για να παίξει κι αυτό το ρόλο του στη διαμόρφωση της τοπικής κοινωνικής και πολιτικής ζωής, που λάμβανε ήδη άλλες κατευθύνσεις.

Στα έξι ντοσιέ του Ιστορικού Αρχείου Νέας Φιλαδέλφειας που κυκλοφόρησαν στο διάστημα Απριλίου 1996-Δεκεμβρίου 1997, ο Κώστας Π. Παντελόγλου συγκέντρωσε και επιμελήθηκε 27 κείμενα γραμμένα από αξιόλογες πένες σε ποικίλες πηγές, τα οποία συμπεριλαμβάνουν υλικό θεμελιακό για τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Μικρά Ασία, απ’ την οποία προήλθαν οι πρώτοι κάτοικοί της, αλλά και για προσωπικότητες που συνδέθηκαν με την πόλη.

Το υλικό των ντοσιέ του Ιστορικού Αρχείου Νέας Φιλαδέλφειας δεν έχει χάσει τη σημασία και το ενδιαφέρον που είχε και πριν από είκοσι και πλέον χρόνια. Επιπλέον, τα κενά της καταγραφής της ιστορίας που επιδιώχθηκε τότε να καλυφθούν μ’ αυτά τα ντοσιέ, δεν έχουν στο μεταξύ καλυφθεί από κάποιον άλλο δημοτικό, δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Τέλος, με το πέρασμα του καιρού, την αποδημία των παλιότερων γενιών και τις ευρύτερες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών και των τελευταίων χρόνων ειδικότερα, ορισμένα στοιχεία ταυτότητας της περιοχής αλλάζουν δραματικά και πτυχές του κοινού μας παρελθόντος χάνονται «στη σκόνη του καιρού», όπως θα έλεγε κι ο Γιώργος Σαραντάρης.

Γι’ αυτό το Κ.Ι.ΝΕ.ΦΙΛ., μετά την έκδοση του βιβλίου του Κώστα Π. Παντελόγλου Πλατεία Πατριάρχου, η καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας (Φεβρουάριος 2017), προχωρά σ’ αυτή τη συγκεντρωτική επανέκδοση του υλικού των έξι ντοσιέ του Ιστορικού Αρχείου Νέας Φιλαδέλφειας, τα οποία είναι από χρόνια εξαντλημένα και εκτός κυκλοφορίας. Τα κείμενα που διέσωσε, επέλεξε κι επιμελήθηκε τότε ο Κώστας Π. Παντελόγλου δημοσιεύονται στην αρχική τους γλώσσα και ορθογραφία, με νέα σελιδοποίηση και επιμέλεια, σε μορφή, τελικά, μιας ενιαίας συλλογής κειμένων για τη Νέα Φιλαδέλφεια και την προέλευσή της απ’ τη μικρασιατική γη, που θα ήταν χρήσιμο να βρει τη θέση της στις δημόσιες και ιδιωτικές βιβλιοθήκες των Φιλαδελφειωτών και των Φιλαδελφειωτισσών. Κατ’ αυτό τον τρόπο το Κ.Ι.ΝΕ.ΦΙΛ. θεωρεί ότι διασώζει ένα λιθαράκι απ’ αυτά που η «ανάπτυξη» υποτιμά κι η σκοπιμότητα αποσιωπεί.

Για το Κ.Ι.ΝΕ.ΦΙΛ.
Παντελής Παντελόγλου
Ιανουάριος 2019

246 σελίδες, σχήμα 14Χ21. ISBN 978-618-83001-3-2, Τιμή: 12 ευρώ

Διατίθεται από το ΚΙΝΕΦΙΛ και τα βιβλιοπωλεία:
Βιβλιοπωλείο των Αγγέλων, Μυριοφύτου 3, Ν. Φιλαδέλφεια
Εκδόσεις των Συναδέλφων, Καλλιδρομίου 30, Αθήνα
Ναυτίλος, Χαριλάου Τρικούπη 28, Αθήνα
Πολιτεία, Ασκληπιού 1, Αθήνα