Image

Δεν πρόκειται για λάθος, πρόκειται για έγκλημα εις βάρος της ιστορίας της Νέας Φιλαδέλφειας

2
λεπτά ανάγνωσης

Είναι κακή η σχέση των δημοτικών αρχών με την ιστορία της πόλης!

Έτος 2002: Προεκλογική περίοδος δημοτικών εκλογών· ένα λεύκωμα του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας (δήμαρχος ο Παντελής Γρετζελιάς) κάνει την εμφάνισή του· τίτλος του “Νοσταλγόντας (sic) την Παλιά Φιλαδέλφεια” – στη σελίδα 16 μια φωτογραφία με τον πανώτιτλο “Κοιμήσεως Θεοτόκου 1927” και λεζάντα: “Πάσχα 1927 στην εκκλησία της Παναγίτσας”. Η φωτογραφία δείχνει πλήθος πιστών καλοντυμένων και των δύο φύλων και όλων των ηλικιών εκτός ναού.

Έτος 2019: Και πάλι προεκλογική περίοδος· μια έκθεση περί την εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα θα λάβει χώραν στο ΠΠΙΕΔ (δήμαρχος Αριστείδης Βασιλόπουλος)· αφίσα αναγγελτική της εκθέσεως η φωτογραφία που σημείωσα παραπάνω με την ένδειξη: “Νέα Φιλαδέλφεια Πρώτη Ανάσταση 1927”.

Αναρωτιέμαι: Πόσα χρόνια θα πρέπει να περάσουν ώστε εκεί στον Δήμο να μάθουν ότι η Νέα Φιλαδέλφεια ξεκίνησε να κατοικείται μετά την φωτιά στο Γηροκομείο που ξεσπίτωσε ένα πλήθος προσφύγων από τις ξύλινες παράγκες τους, δηλαδή από το τέλος του Ιουλίου 1927 και μετά, και επομένως τέτοια σύναξη ωσάν αυτή της φωτογραφίας είναι αδύνατο να έχει υπάρξει την άνοιξη του 1927;

Σύναξη ανάλογη έχει υπάρξει στα Θεοφάνεια του 1928, απαθανατισμένη από τον Θεόδωρο Κιακίδη, που αποτύπωσε με τη φωτογραφική του μηχανή και του Γηροκομείου και του πρώτου καιρού της Νέας Φιλαδέλφειας ενσταντανέ. Ο Θεόδωρος Κιακίδης επαγγελματίας επί δεκαετίες στην πόλη μας και σημαντικά έχει συγγράψει μικρασιατικού ενδιαφέροντος, και δημοτικός σύμβουλος είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του προοδευτικού δημοκράτη Νικολάου Τρυπιά τα χρόνια του ’50.

Κώστας Π. Παντελόγλου

1 Comments Text