Image

Ιστορία μου, αμαρτία μου

Η προσπάθεια απόλυτης ταύτισης της Νέας Φιλαδέλφειας με την ΑΕΚ στο σήμερα, απαιτεί και τη σχετική … “αναδιαμόρφωση” του παρελθόντος. Έτσι, οι πλέον απρόσεκτοι από τους επιχειρούντες τις λαθροχειρίες βρίσκονται στη δυσάρεστη για τους ίδιους θέση να εκτίθενται ξανά και ξανά.

Αυτή τη φορά πρωταγωνιστής είναι ο Βασίλης Βέττος του F-Χ News, ο οποίος δημοσιεύει ένα κολλάζ τεσσάρων εικόνων με τίτλο “ΑΕΚ-Νέα Φιλαδέλφεια: Δεκαετία του ’30…” και αρκούντως νοσταλγική λεζάντα που, βεβαίως, βρίθει λαθών. Εντελώς πρόχειρα, τρεις παρατηρήσεις:

  1. Η πολυδημοσιευμένη φωτογραφία των φιλάθλων που διασχίζουν τον Ποδονίφτη για να πάνε από το σταθμό του Ηλεκτρικού στον Περισσό προς το γήπεδο δεν είναι της δεκαετίας του ’30. Ο σταθμός του Ηλεκτρικού εγκαινιάστηκε το 1956. Στη φωτογραφία, μάλιστα, φαίνεται να έχουν ξεκινήσει και τα έργα κατασκευής της γέφυρας της οδού Παπαναστασίου.
  2. Τα εγκαίνια του γηπέδου δεν τέλεσε, βεβαίως, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Παρών, απ’ την κυβέρνηση, ήταν ο υφυπουργός υγιεινής Παπάς, που δεν ήταν αυτός που έκοψε την κορδέλα.
  3. Το γήπεδο δεν ήταν “σύγχρονο για την εποχή”, όπως ισχυρίζεται ο Βασίλης Βέττος. Οι εφημερίδες της εποχής το περιγράφουν ως εξής: “Το Γήπεδον της «(Αθλητικής) Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως» εις τον Ποδονίφτην (Νέα Φιλαδέλφεια), όπως το βλέπει κανείς σήμερον, δεν σας λέει και πολλά πράγματα. Τέσσαρες τοίχοι, τους οποίους επιχρίουν ακόμη εξωτερικώς οι εργάτες, τρεις μεγάλες σιδερένιες πόρτες στις οποίες πηγαινοέρχεται η βούρτσα του βαφέως – μαύρο χρώμα φυσικά – δυο γκολπόστ και ένα κιγκλίδωμα γύρω από το Γήπεδον, που κατά πάσαν πιθανότητα θα έχη αποπερατωθή σήμερον και ένα ημιτελές αποδυτήριον, το οποίον κτίζεται ακόμη, αποτελούν την γενομένην έως τώρα εργασίαν. Θα προσθέσωμεν ακόμη και την πρόχειρον ισοπέδωσιν του Ποδοσφαιρικού Γηπέδου. Τίποτε άλλο…”.

Τι νόημα έχουν τέτοια δημοσιεύματα, λοιπόν; Μα να δημιουργήσουν εντυπώσεις που δεν ισχύουν. Και λέγε-λέγε, κάτι θα μείνει.

π.