Image

Μια εκδήλωση για τον Κώστα Κολιγιάννη

Εκδήλωση για τον Κώστα Κολιγιάννη πραγματοποιήθηκε στην Ελλοπία Θηβών, τη γενέτειρά του, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος επί σειρά κρίσιμων είναι αλήθεια χρόνων – μετά τον Ζαχαριάδη και πριν τον Χαρίλαο Φλωράκη.

Εκδήλωση στα πλαίσια του γιορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος· όμως γιατί στην Ελλοπία και όχι στο Μέγαρο του Λαού, στον Περισσό;

Και μετά: γιατί τη σχετική ομιλία έκανε ένα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και όχι ο επικεφαλής του Κόμματος;

Παρών βέβαια ήταν στην εκδήλωση και κατέθεσε πιο πριν στεφάνι στον τάφο του Κολιγιάννη, στο νεκροταφείο του χωριού, αλλά διάολε ο Κώστας Κολιγιάννης επικεφαλής του Κόμματος υπήρξε, και εύλογα θα περίμενε κανείς ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο τωρινός επικεφαλής, να τον τιμήσει με μια εμπεριστατωμένη ομιλία, αντί μιας ισχνής δηλώσεως που έκανε.

Όσον αφορά την ομιλία που εκφωνήθηκε, ιδιαίτερα το τμήμα της εκείνο που επιχειρεί την αξιολόγηση του Κώστα Κολιγιάννη, φέρει τη σφραγίδα της μαΐλειας σκέψης, που κατοχυρώθηκε μετά μακρά διαδρομή και ως σκέψη του Κόμματος.

Υπάρχει όμως και μια σοβαρή παράλειψη στις αναφορές στον Κώστα Κολιγιάννη, η οποία συνίσταται σε τούτο: μετά την απαλλαγή του από τα καθήκοντα του επικεφαλής του Κόμματος, και ενώ ζούσε ως πολιτικός πρόσφυγας στη Βουδαπέστη, τον επισκέφτηκε ο Χρήστος Παπουτσάκης του περιοδικού “Αντί”. Φεύγοντας ο Χρήστος, ο Κολιγιάννης τού είπε να μεταφέρει στα παιδιά τη γνώμη του ότι τελικά είχαν δίκιο – Ποια τα παιδιά; Εκείνα του ΚΚΕ εσωτ.

Κώστας Π. Παντελόγλου