Image

Μπροστά στη νέα σχολική χρονιά – Ένα βιβλίο για τη Ρόζα Ιμβριώτη

2
λεπτά ανάγνωσης

Τα προβλήματα και οι προβληματισμοί επί των εκπαιδευτικών πραγμάτων, κάθε τέτοια εποχή, εισέρχονται ορμητικά στο προσκήνιο της τοπικής και εθνικής ζωής.

Το ίδιο ορμητικά θαρρώ πως πρέπει να εισέρχονται οι ιδέες και οι γνώμες φωτισμένων του παρελθόντος, οι οποίες δεν πρέπει να αγνοούνται, να λησμονούνται ή και να θάβονται συνειδητά.

Μια φωτισμένη του παρελθόντος (πέθανε τον Σεπτέμβριο του 1977), της οποίας οι ιδέες και οι γνώμες οφείλουμε να σπαθίζουν την εκπαιδευτική, κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα, υπήρξε η Ρόζα Ιμβριώτη.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατό της συνέγραψα και κυκλοφόρησε το βιβλίο μου με τίτλο

Για την Καθηγήτρια, Παιδαγωγό και Πολιτικό Ρόζα Ιμβριώτη,

στο οποίο παρελαύνουν ιδέες, γνώμες, αλλά και πράξεις της.

Πρόκειται, επιπλέον, για ένα βιβλιογραφικό δοκίμιο που αναφέρεται στο δημοσιευμένο έργο της σε βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες, αλλά και σε ορισμένα δημοσιεύματα άλλων εκπαιδευτικών, σχετικά ωστόσο με αναφορές της Ρόζας Ιμβριώτη.

Και εκπαιδευτικοί της Νέας Φιλαδέλφειας αναφέρονται στο βιβλίο αυτό, με βάση τις προσπάθειές τους επί του εκπαιδευτικού, κοινωνικού και πολιτικού πεδίου, για την τόσο αναγκαία Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Ας αναζητήσουν το βιβλίο αυτό οι ενδιαφερόμενοι στο Βιβλιοπωλείο των Αγγέλων (Μυριοφύτου 3, Νέα Φιλαδέλφεια), καθώς και σε βιβλιοπωλεία των Αθηνών (Ναυτίλος, Εκδόσεις των Συναδέλφων, Πολιτεία).

Κώστας Π. Παντελόγλου