Image

“Με μια σεμνή και λιτή εκδήλωση…”

2
λεπτά ανάγνωσης

Μ’ αυτά τα λόγια ξεκινά την ενημέρωσή μας για την εκδήλωση των κομματικών οργανώσεων Χαϊδαρίου προς τιμήν του Νίκου Πλουμπίδη το πρωί της 14ης Αυγούστου ο 902.gr.

Πληροφορούμαστε πως την ομιλία έκανε στέλεχος του ΚΚΕ, πλην όμως στέλεχος που δεν είναι ο επικεφαλής του κόμματος ή άλλο μέλος της ηγεσίας του, η οποία απουσίαζε εξ ολοκλήρου από την εκδήλωση. Απούσες ήταν και οι κομματικές οργανώσεις της Αθήνας που ο Πλουμπίδης καθοδήγησε τα κρίσιμα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, της “λευκής τρομοκρατίας”, αλλά και εκείνα μετά την ήττα του ΔΣΕ και τη φυγή των ηγετών του, των μελών και των στελεχών του προς τις χώρες του σοσιαλισμού, όπως ήσαν και ευρίσκοντο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Νίκος Πλουμπίδης ήταν πάντα εδώ, στην Αθήνα, και πάλευε να δώσει πάλι πνοή σε ένα κίνημα που είχε συντριβεί στα βράχια μιας εσφαλμένης στρατηγικής και τακτικής, στην οποία δεν είχε συναινέσει (όπως κι ο Στέργιος Αναστασιάδης και η Χρύσα Χατζηβασιλείου, που η λήθη έχει σκεπάσει τα ονόματά τους).

Το τι υπέστη ο Νίκος Πλουμπίδης από την ηγεσία του ΚΚΕ είναι γνωστό – δε θα ήθελα εδώ να το επαναλάβω. Θέλω μόνο να σημειώσω ότι τα κρίματα της ηγεσίας του Κόμματος, στην προκειμένη περίπτωση, δεν τα ξεπλένει ούτε ο Βόλγας.

Οφείλουν οι εκάστοτε ηγεσίες να το θυμούνται αυτό, μετέχουσες με γραπτά, ομιλίες και παρουσίες σε σχετικές εκδηλώσεις όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Να δεσμεύονται πως μεταχειρίσεις σαν κι αυτές του Νίκου Πλουμπίδη, και όχι μόνο, δεν πρέπει να ξαναϋπάρξουν στον αιώνα τον άπαντα, γιατί απάδουν του ανθρωπίνου γένους!

Κώστας Π. Παντελόγλου