Image

Πράγα, 50 χρόνια πριν

Την είπαν “Άνοιξη της Πράγας” – ο κόσμος της επιστήμης, της τέχνης, αλλά και της πολιτικής μπήκε σε κίνηση, για να εναρμονίσει την κατάσταση με τις εξελίξεις, συνεγείροντας και τον λαϊκό κόσμο.

Ακολούθησε ο “σοβιετικός χειμώνας”, με δικαιολογία του τα όσα περιέχοντα στα βιβλία “Τσεχοσλοβακία ’68 και προλεταριακός διεθνισμός” (Εκδόσεις Ειρήνη 1978) και “Η ιμπεριαλιστική αντεπανάσταση” (Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή 1982).

Ωστόσο όποιος θα ήθελε να παρακολουθήσει την κίνηση των ιδεών εκείνο τον καιρό στην Πράγα, θα μπορούσε να διαβάσει τα βιβλία:

  1. Ραντοβάν Ρίχτα, “Ο πολιτισμός στο σταυροδρόμι. Οι συνέπειες της επιστημονικοτεχνικής επανάστασης στο μέλλον του ανθρώπου”, Εκδόσεις Ράππα, Αθήνα 1978 (το βιβλίο αυτό εξεδόθη στην Πράγα το 1967)
  2. “Πράγα Ιούνιος 1967. Λόγοι Τσέχων συγγραφέων (στο IV Συνέδριο της Ένωσης Τσεχοσλοβάκων Συγγραφέων)”, “Νέοι Στόχοι”, Αθήνα 1971
  3. “Η άνοιξη της Πράγας – κείμενα”, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1971
  4. “Η ελευθερία εν αναστολή. Πράγα 1968 – κείμενα”, Εκδοτικός οίκος Πλανήτης – Αθήναι χχ

Το πρώτο βιβλίο, εκτάσεως 428 σελίδων, μετέφρασε από τα γαλλικά το στέλεχος της Αριστεράς Νίκος Καράς, πολιτικός μηχανικός. Το δεύτερο μετέφρασε από τα γερμανικά η Αγγέλα Βερυκοκάκη (124 σελίδες). Το τρίτο βιβλίο αποτελείται από κείμενα που επέλεξε και μετέφρασε η δημοσιογράφος Σοφία Κανά (158 σελίδες). Τέλος το τέταρτο βιβλίο μετέφρασε ο Δ. Π. Κωστελένος (175 σελίδες).

Τα κείμενα που περιέχονται στα βιβλία αυτά είναι κορυφαίων της επιστήμης, της τέχνης και της πολιτικής, της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας, σύγχρονα των γεγονότων στην Πράγα 50 χρόνια πριν…

Κώστας Π. Παντελόγλου