Image

Ένα ποτάμι κυλάει στο Μπέρκλεϊ

2
λεπτά ανάγνωσης

Το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια είναι γνωστό για την έρευνα, τις επιστημονικές του ανακαλύψεις, τα προγράμματα σπουδών του. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι το ακαδημαϊκό αυτό ίδρυμα έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για τη διάσωση και αποκατάσταση υδάτινων στοιχείων της περιοχής στην οποία βρίσκεται; Στην ιστοσελίδα “Creeks of UC Berkeley” τραβά την προσοχή μια φωτογραφία του Strawberry Creek (Στρόμπερι Κρικ), ενός ρέματος που είναι θα ’λεγες ο Ποδονίφτης (ή ο Γιαμπουρλάς) του Μπέρκλεϊ. Σ’ αυτήν, το «ποταμάκι της φράουλας» κυλά ανενόχλητο μέσα στην πρασινάδα, διασχίζοντας την πανεπιστημιούπολη του Μπέρκλεϊ.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό, πληροφορούμαστε πως χρειάστηκαν αγώνες, διεπιστημονική μελέτη και πολλή εθελοντική εργασία επιστημόνων, φοιτητών, κατοίκων της περιοχής. Μετά από χρόνια βιομηχανικής και άλλης καταστροφής των ποταμών και των ρεμάτων της περιοχής, η κινητοποίηση του κόσμου από το 1987 οδήγησε στη σημερινή εικόνα σεβασμού στο φυσικό τοπίο και επαναφοράς της χλωρίδας και της πανίδας στην προηγούμενή της κατάσταση. Εκτός από τον Strawberry Creek, και άλλα οικοσυστήματα της περιοχής έτυχαν ή τυγχάνουν αποκατάστασης: ο Meeker Slough, όπου έχει τη βάση του ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου· ο Village Creek και ο Codornices Creek («το ποταμάκι των ορτυκιών», σύμφωνα με την παλιά, ισπανική του ονομασία), που κυλούν, αφότου ξαναήρθαν στο φως μετά από χρόνια υπογειοποίησης, στην περιοχή του Albany, όπου στεγάζονται πολλά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας· o Derby Creek, που εκβάλλει στον Όρμο του Σαν Φρανσίσκο. Η αναφορά της ιστοσελίδας σε όλη αυτή την προσπάθεια προδίδει χαρά, περηφάνεια που ο άνθρωπος έδωσε συνειδητά και μετά γνώσεως ένα χέρι στη φύση, ώστε να μπορέσει να υπερνικήσει την καταστροφή της από αυτόν τον ίδιο και να ξανασταθεί στα πόδια της, προσφέροντας απλόχερα την ομορφιά της σε όσους ξέρουν να τη χαρούν.

Ένα παράδειγμα που δείχνει έναν άλλο δρόμο από απαξιωμένους επιστημονικά εγκιβωτισμούς και τσιμεντοποιήσεις. Τι περιμένουμε; Έχει ακόμη άγριες τουλίπες στις κατάφυτες όχθες του Ποδονίφτη…

λ.