Image

Ο Σιναΐτης Χατζηκυριάκης εκ Χώρας Βουρλά

Το έτος 1981 από τις εκδόσεις Ερμής, με επιμέλεια της Ντόρης Παπαστράτου, κυκλοφόρησε η έκδοση  Ο Σιναΐτης Χατζηκυριάκης εκ Χώρας Βουρλά. Γράμματα-Ξυλογραφίες (1688-1709), σε 213 σελίδες.

Στο περιοδικό Διαβάζω (τεύχος 53, Μάιος-Ιούνιος 1982, σελ. 104) γι’ αυτή την έκδοση καταχωρήθηκε το ακόλουθο σημείωμα:

“Έχουμε εδώ μια υψηλής ποιότητας έκδοση, αποτέλεσμα μιας επίπονης ερευνητικής δουλειάς και φροντίδας που έκανε η Ντόρη Παπαστράτου με πολύ μεράκι αλλά και μεγάλη συνέπεια και σχολαστικότητα.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Χατζηκυριάκη, έναν πετυχημένο Έλληνα πραγματευτή που κινήθηκε στο χώρο της ορθοδοξίας του τέλους του 17ου αιώνα, ενώ παράλληλα εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του Σινά και φρόντιζε την εκτύπωση σπάνιων ξυλογραφιών.

Μέσα από τη βιογραφία του, που καταλαμβάνει το πρώτο μέρος του βιβλίου, διαγράφεται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές του Ελληνισμού εκείνης της εποχής, μια που ο πολυταξιδεμένος Χατζηκυριάκης είχε συνδεθεί στενά με τους ισχυρούς των τόπων όπου κατοικούσε.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρατίθεται η αλληλογραφία του μαζί τους (στην αρχή μεταγεγραμμένη και σχολιασμένη κι ύστερα στο πρωτότυπο), που μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για τις κινήσεις των Ελλήνων εμπόρων και την ορθοδοξία στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και για τις στενές επαφές που διατηρούσε η Μονή του Σινά με τους μακρινούς αυτούς τόπους.

Στο τρίτο μέρος οι σιναΐτικες ξυλογραφίες του Χατζηκυριάκη παρουσιάζονται καθεμιά ξεχωριστά και συνοδεύονται από λεπτομερή σχόλια”.

Προσθέτω πως το παραπάνω σημείωμα υπέγραφε η Κ(ορίνα) Λ(άμψα).

Κώστας Π. Παντελόγλου