Image

Σχετικά με το λεύκωμα για την Παναγίτσα .3

panagitsaΗ εικόνα στη σελίδα 13 του λευκώματος δεν εικονίζει τον Μικρασιατοπροσφυγικό συνοικισμό της Νέας Φιλαδέλφειας των Αθηνών – πείθει το είδος των κτισμάτων από τη μια (ουδεμία σύγκριση χωρεί με τα κτίσματα του δικού μας συνοικισμού), αλλά και το ασύμβατο της εικόνας με το σχέδιο του Μικρασιατοπροσφυγικού συνοικισμού Νέας Φιλαδέλφειας των Αθηνών από την άλλη.

Στη σελίδα 12 έχει σημειωθεί ότι ο Πάνος Διαμαντόπουλος εξελέγη πληρεξούσιος του νομού Θεσσαλονίκης στη Δ’ Συντακτική Συνέλευση των Ελλήνων το Δεκέμβριο του 1932 (!)· όντως αυτό συνέβη, όχι όμως το 1932 αλλά το 1923. Ήταν τότε ο Πάνος Διαμαντόπουλος και εκπρόσωπος των Μικρασιατών προσφύγων της Μητρόπολης Φιλαδελφείας. Ο Πάνος Διαμαντόπουλος διετέλεσε μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής επί των προσφυγικών ζητημάτων, και δι’ αυτής, κατά τη γνώμη μου, συνετέλεσε να πάρει ο συνοικισμός μας την ονομασία Νέα Φιλαδέλφεια εις ανάμνησιν της Φιλαδέλφειας της Μικράς Ασίας (στον τύπο έχουμε εντοπίσει την ονομασία Νέα Φιλαδέλφεια σε φύλλο του Ιανουαρίου 1924, ενώ σε φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως το Νοέμβριο του 1924).

Ενόψει της απόσπασης των Μικρασιατοπροσφυγικών συνοικισμών από το Δήμο Αθηναίων το 1934, ο Πάνος Διαμαντόπουλος πρότεινε, προφανώς και σε σύναξη των κατοίκων, όπως μαρτυρεί ο Μανώλης Μακρής, την ονομασία Νέα Φιλαδέλφεια, η οποία έγινε δεκτή και από τους κατοίκους και από την Πολιτεία.

Προσθέτω πως στη διερεύνηση σχετικά με την ονομασία του συνοικισμού μας έχει δώσει τη δική του συμβολή ο Θεοφύλακτος Χατζηθεοδωρίδης, που διετέλεσε γενικός διευθυντής του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας.

Και συμπληρώνω πως ο Πάνος Διαμαντόπουλος ήταν γιος του Τζώρτζη Διαμαντόπουλου, που οι Τούρκοι κρέμασαν στην είσοδο της Φιλαδέλφειας Μικράς Ασίας για την πατριωτική του δράση, είχε διατελέσει Πρόεδρος του Ιωνικού Αθλητικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας, και πέθανε στις 22 Νοεμβρίου 1971.

Κώστας Π. Παντελόγλου