Image

Ένα φυλλάδιο της δημοτικής αρχής για το γήπεδο Μελισσανίδη

Δύναμη ΠολιτώνΗ Δύναμη Πολιτών κυκλοφόρησε προ ημερών ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για το γήπεδο των επιχειρηματικών συμφερόντων με το μανδύα της ΑΕΚ. Στο φυλλάδιο συνοψίζονται παρατηρήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν από την παράταξη και τη δημοτική αρχή, κατά τον τρόπο που μας έχει συνηθίσει να το κάνει, εμπλουτισμένες αυτή τη φορά με μια χρήσιμη περιγραφική οπτική αποτύπωση του ίχνους του γηπέδου Μελισσανίδη πάνω στην πόλη (δείτε εδώ μια ανάλογη εικόνα που δημοσίευσε προ μηνών ο “Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας”).

Αν και η κυκλοφορία ενός φυλλαδίου γύρω από το ζήτημα υπήρξε και δική μας πρόταση, το φυλλάδιο δε βγάζει τη δημοτική αρχή απ’ την υποχρέωση. Βλέπετε, όταν ασκείς εξουσία σε οποιοδήποτε επίπεδο, ακόμη και σ’ επίπεδο κουτσουρεμένης τοπικής αυτοδιοίκησης σε μνημονιακές εποχές, αυτό που έχει τελικά σημασία δεν είναι οι ανακοινώσεις προθέσεων, τα δελτία τύπου και τα ψηφίσματα που μπορεί να ικανοποιούν προς στιγμήν το ένα ή το άλλο ακροατήριο, αλλά οι αποφάσεις των πολιτικών οργάνων του δήμου και οι πράξεις της διοίκησης.

Κι εκεί υπάρχει πρόβλημα: η δημοτική αρχή όλο και περισσότερο ακολουθεί τη διπλή τακτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (“άλλο κυβέρνηση, άλλο κόμμα”) στο ζήτημα του γηπέδου Μελισσανίδη. Ενώ γίνονται ορισμένες επικοινωνιακές κινήσεις για να ικανοποιηθεί ένα ακροατήριο που νοιάζεται για την υπεράσπιση της πόλης και του άλσους (μέσα κι έξω απ’ την παράταξη), οι αποφάσεις των πολιτικών οργάνων του δήμου και οι πράξεις της διοίκησης οδηγούν σ’ επικίνδυνες ατραπούς. Μένει φυσικά ν’ αποδειχτεί αν μέρος των στελεχών και της βάσης της Δύναμης Πολιτών θα διαφοροποιηθεί κάποια στιγμή απ’ την ηγεσία και θ’ αναγνωρίσει ότι κακώς της προσέφερε στήριξη, όπως συνέβη στο κυβερνητικό κόμμα (σ’ αυτή την περίπτωση, βέβαια, θα παρατηρήσουμε ότι οι οψίμως διαφωτισθέντες έπεσαν σ’ εκλογική ανυποληψία…) ή αν σύσσωμη η παράταξη θα δεχτεί τις ηγετικές υποχωρήσεις και μεταλλαγές των προγραμματικών της θέσεων ως αναγκαία προϋπόθεση για τη συνέχιση της άσκησης αυτής της καχεκτικής, αλλά γοητευτικής, όπως φαίνεται, εξουσίας.

Για να έχουμε λοιπόν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις ενέργειες της Δύναμης Πολιτών για το γήπεδο των επιχειρηματικών συμφερόντων με το μανδύα της ΑΕΚ, ας δούμε πέρα απ’ τα όσα γράφονται στο φυλλάδιο και ορισμένες πολιτικές αποφάσεις της μέχρι σήμερα:

  • Η δημοτική αρχή αποδέχτηκε τον αποχαρακτηρισμό και την παραχώρηση των 6 στρεμμάτων του Άλσους στα επιχειρηματικά συμφέροντα με το μανδύα της ΑΕΚ (άρθρο 42 του Ν. 4277/14, Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής). Αυτό λέει τόσο η επικαιροποιημένη μελέτη ανάπλασης του Άλσους, όσο και η νέα δεκαετής διαχειριστική μελέτη που εγκρίθηκε στις 22/6/2016 από το δημοτικό συμβούλιο.
  • Η δημοτική αρχή αποδέχτηκε τη μεταβίβαση των 71 βορειότερων στρεμμάτων του Άλσους στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ) προς περαιτέρω “αξιοποίηση”. Η ΕΤΑΔ ΑΕ διαχειρίζεται 71.500 δημόσια κτήματα τα οποία έχουν υποθηκευτεί έναντι του δημοσίου χρέους στους δανειστές του ελληνικού δημοσίου, με τη μεταβίβασή τους στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ. Αυτό λέει η νέα δεκαετής διαχειριστική μελέτη του Άλσους. Αυτό παρέλειψε να πει και το γενικόλογο ψήφισμα κατά του πρόσφατου κυβερνητικού πολυνομοσχεδίου που πέρασε απ’ το δημοτικό συμβούλιο, ενώ ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για να ενημερωθεί σχετικά το δημοτικό συμβούλιο κι οι κάτοικοι της πόλης.
  • Η δημοτική αρχή ενέταξε στο επιχειρησιακό σχέδιο 2014-19, δηλαδή στο πρόγραμμα του δήμου για την επόμενη πενταετία, την κατασκευή του γηπέδου Μελισσανίδη. Αυτό έρχεται σε συμφωνία με τα προβλεπόμενα και για τη Νέα Φιλαδέλφεια στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής (άρθρα 9 και 19, παράρτημα VII του Ν. 4277/14), στο οποίο κατά τ’ άλλα η δημοτική αρχή υποτίθεται πως αντιτίθεται.
  • Η δημοτική αρχή αποδέχτηκε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το γήπεδο Μελισσανίδη που υπέγραψε την πρωταπριλιά ο Πάνος Σκουρλέτης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το προεκλογικό πρόγραμμα της Δύναμης Πολιτών που έλεγε ότι θα υπερασπιστεί “με πολιτικά, νομικά και άλλα μέσα την εδαφική ακεραιότητα του συνόλου του παραχωρηθέντος Άλσους και της έκτασής του, καθώς και του δασικού-αναδασωτέου στο διηνεκές χαρακτήρα του”. Εκτός, βέβαια, αν “πολιτικά, νομικά και άλλα μέσα” θεωρούνται οι ανακοινώσεις του γραφείου δημοσίων σχέσεων, οπότε τι να πει κανείς…
  • Η δημοτική αρχή επιδιώκει την εφαρμογή της νέας διαχειριστικής μελέτης για το Άλσος ξεκινώντας με δυο εύκολες εργολαβίες συνολικού ύψους 450.000 ευρώ με χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ (ποδηλατόδρομοι και ηλεκτροφωτισμός).

Αυτά είναι λίγο-πολύ τα επί της ουσίας πεπραγμένα της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον Άρη Βασιλόπουλο. Και επ’ αυτών βέβαια θα πρέπει να κριθεί από τους κατοίκους αυτής της πόλης, αυτούς που τη στήριξαν κι εξακολουθούν να τη στηρίζουν, αλλά και από όλους τους υπόλοιπους – όχι από τις μισοκρυμμένες έντυπες ανακοινώσεις που μοιράζει εδώ κι εκεί κάπου-κάπου…

π.