Image

Ο Μάκης Μαΐλης μ’ αφορμή την κατάληψη της Νομικής πριν 42 χρόνια

2
λεπτά ανάγνωσης

mailisΕτοιμάζεται ο τρίτος τόμος της Ιστορίας του ΚΚΕ και ο Μάκης Μαΐλης δοκίμασε σε ακροατήριο, και μάλιστα νεανικό, να προβάρει το σχήμα αυτού του τρίτου τόμου – αυτό ήταν η ουσία της εκδήλωσης που οργανώθηκε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου από οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που δρουν σε σχολές του Πανεπιστημίου Αθήνων με αφορμά τα του τίτλου.

Ελάχιστες οι αναφορές επί του συγκεκριμένου, ώστε να δοθεί ο χρόνος για αναγνώσεις μερικών μόνο γεγονότων κατά τον Μαΐλειο τρόπο, και φυσικά στην επωδό των συμπερασμάτων επί του κομματικού προβλήματος, συμπερασμάτων εκφωνουμένων με κάθε αφορμή, σχετική ή και άσχετη.

Έχω υποστηρίξει την άποψη ότι τα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών δεν είναι από την σκοπιά του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, αλλά και του εργατικού, γενικότερα του λαϊκού κινήματος, άδεια χρόνια – το διαπιστώνεις αυτό αν δε φοράς παρωπίδες, παρατηρείς με προσοχή κάθε πτυχή της ελληνικής ζωής και συμπεραίνεις απροκατάληπτα με πλατύ πνεύμα.

Την πραγματικότητα στα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών δε τη διαμόρφωνε μόνο η δική τους θέληση, οι δικές τους πράξεις – τη διαμόρφωνε και η θέληση και οι πράξεις των αντιτιθέμενων στη δικτατορία, είτε αυτές ενεργούσαν στη νομιμότητα, είτε δρούσαν στην παρανομία.

Πλήθος οι προσπάθειες, τα εγχειρήματα που αντλούσαν από την ανθοφορία των προδικτατορικών χρόνων και ισοπεδώθηκαν από τη χρηματοδοτούμενη κομματική μετριότητα της μεταπολίτευσης, που στο στόχαστρό της δε βρίσκεται μόνο η ανθοφορία των προδικτατορικών χρόνων, αλλά και η δημιουργική έκρηξη της κατοχικής περιόδου.

Η Μαΐλεια πλευρά συνεχίζοντας το καταστροφικό της έργο αποσιωπά αυτές τις προσπάθειες, αυτά τα εγχειρήματα, φτωχαίνοντας το περιεχόμενο της κοινωνικοπολιτικής ζωής και πάλης απελπιστικά – επί του εδάφους που “καθαρίζει” και ορίζει, δεν είναι δυνατόν να ανθίσει σοσιαλισμός κομμουνισμός· καθεστώς παθογενειών και κατασυκοφάντησής του θα δημιουργηθεί.

Κώστας Π. Παντελόγλου