Image

Η “Αγιά Σοφιά” του Μελισσανίδη τι είναι: Γήπεδο, Κτίριο ή Έργο;

Υπάρχει ένα κεφάλαιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της “ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 ΑΕ (Σύνταξη: Δ. Αργυρόπουλος-Δ. Οικονόμου), που αναφέρεται στα επιδιωκόμενα από τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τον μανδύα της ΑΕΚ – εκεί σε πολύ λίγες γραμμές η “Αγιά Σοφιά” του Μελισσανίδη βαπτίζεται και Γήπεδο και Κτίριο και Έργο, μ’ αυτό τον τρόπο:

“Ο σχεδιασμός του Γηπέδου στην εν λόγω θέση επιδιώκει:

 • την αναδημιουργία ενός Ποδοσφαιρικού Γηπέδου για την Νέα Φιλαδέλφεια (!) και κατ’ επέκταση για το σύνολο των φιλάθλων της ΑΕΚ (!), συνεχίζοντας την ποδοσφαιρική παράδοση του Δήμου (!), ως ένα καθυστερημένο βήμα της κατεδάφισης του αρχικού Σταδίου της ΑΕΚ στην ίδια θέση (!) το 2003.
 • .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .
 • την δημιουργία Κτιρίου τοποσήμου και μνήμης για την Πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας με σαφή ιστορική αναφορά στην αρχιτεκτονική του Ελληνισμού της Ανατολής (!).
 • την επανένταξη του Κτιρίου στο αστικό περιβάλλον, με σεβασμό στο αστικό μέτωπο (!) και στο φυσικό περιβάλλον του Άλσους (!).

Παράλληλα το Έργο είναι συμβατό με την γενική φιλοσοφία της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς…”.

Αφήνω τα της αειφόρου ανάπτυξης για μια άλλη φορά – για να σταθώ στα πάνω απ’ αυτή την ανάπτυξη σημειωθέντα:

Η ανακρίβειά τους (ήπιος χαρακτηρισμός) βγάζει μάτι – και το διαζύγιό τους με την ιστορία της Νέας Φιλαδέλφειας, της ΑΕΚ και της αρχιτεκτονικής του Ελληνισμού της Ανατολής, εξώφθαλμη.

Όσον αφορά τα τοπόσημα της Νέας Φιλαδέλφειας δύο ήταν (και δύο επιθυμούμε να είναι), όπως το έχω πει και γράψει εδώ και δεκαετίες, και πρόσφατα ακόμα στον ηλεκτρονικό “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”: Η πλατεία Πατριάρχου και το Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας!

Κάνετε τη σύγκριση με τη δική σας πρόταση και ελπίζω να καταλάβετε την χαώδη διαφορά της πρότασής σας, με το δικό μας βίωμα και ως εκ τούτου τη δική μας αντίληψη των πραγμάτων!

Κώστας Π. Παντελόγλου

2 Comments Text
 • Έργο αναφέρεται ότι κατασκευη είναι σε εξέλιξη στους τεχνικούς όρους….
  Κτήριο είναι ότι αφορά κτίσμα ,κατασκευή που στεγάζει πληθυσμό ….
  Γήπεδο είναι χώρος τέλεσης αγώνων ποδοσφαίρου στην προκειμένη περίπτωση…
  Πεσε ξανακοιμησου τώρα..

 • Η ”ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ’΄’ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  Α.Έργο (δημιουργία): Οποιοδήποτε ανθρώπινο δημιούργημα, αποτέλεσμα της εργασίας
  Β.Κτίριο είναι κάθε μόνιμο και ανεξάρτητο κτίσμα το οποίο έχει εξωτερικούς τοίχους και στέγη, αποτελείται από ένα ή περισσότερα δωμάτια ή άλλους χώρους που χρησιμοποιούνται για τη στέγαση ανθρώπων ή αντικειμένων. Κατά κανόνα, τα κτίρια έχουν τέσσερις τοίχους. Θεωρείται, όμως, κτίριο και μία μόνιμη οικοδομική κατασκευή που, ενδεχομένως, είναι ανοιχτή από τη μία ή περισσότερες πλευρές, πάντα όμως έχει στέγη. Τα κτίρια μπορεί να είναι πολυώροφα, με υπέργεια και υπόγεια πατώματα.
  Γ.Γήπεδο είναι το μέρος, ο οριοθετημένος χώρος στον οποίο διεξάγεται κάποιο άθλημα. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι γηπέδου ανά άθλημα, παραδείγματος χάρη γήπεδο τέννις, γήπεδο γκολφ, γήπεδο μπάσκετ. Οι πιο δημοφιλείς τύποι γηπέδων είναι το γήπεδο μπάσκετ, όπου διεξάγωνται και αγώνες βόλλευ. Όμως υπάρχουν διαφορά και στους τάπητες από τους οποίους κατασκευάζονται τα επί μέρους γήπεδα. Βρίσκονται συνήθως μέσα σε οργανωμένα στάδια και είναι εξοπλισμένα με κερκίδες, για να κάθονται οι θεατές.

  Στο ποδόσφαιρο οι διαστάσεις του γηπέδου ορίζονται από τον κανονισμό της FIFA ως εξής:[1]
  Το γήπεδο έχει σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου με πλευρές Μήκος: τουλάχιστον 90, το πολύ 120 μέτραΠλάτος: τουλάχιστον 45, το πολύ 90 μέτραΔιεθνείς αγώνες Μήκος: τουλάχιστον 100, το πολύ 110 μέτραΠλάτος: τουλάχιστον 64, το πολύ 75 μέτρα

  ΑΥΤΑ