Το ΚΚΕ και η ιστορία του (τον πρώτο καιρό μετά την δικτατορία των συνταγματαρχών…)

Μια αναφορά για το όργανο της κεντρικής επιτροπής του κόμματος είδε το φως της δημοσιότητας στον «Ριζοσπάστη», τον πρώτο καιρό της μεταπολίτευσης – ας δούμε πώς σχολιάστηκε τότε αυτή η αναφορά από τον καλώς γνωρίζοντα τα σχετικά Σπύρο Λιναρδάτο στο περιοδικό «Αντί» του Χρήστου Παπουτσάκη (τεύχος 19, 17 Μαΐου 1975, Σελ.27):

«Από την συνοπτική ιστορία του επίσημου δημοσιογραφικού οργάνου του ΚΚΕ, που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης», παραλείφθηκαν τα ονόματα του… Ι. Πετσόπουλου, του Κώστα Καραγιώργη, του Γιώργη Λαμπρινού και άλλων, νεκρών και ζωντανών, βασικών συντακτών του.

Η περίπτωση του Καραγιώργη είναι χαρακτηριστική, γιατί την περίοδο που ήταν εκείνος διευθυντής και πολιτικός αρθρογράφος του επίσημου δημοσιογραφικού οργάνου του ΚΚΕ, ο «Ριζοσπάστης» γνώρισε την μεγαλύτερη κυκλοφορία και ανεπανάληπτο κύρος και επιρροή.

Το παράδειγμα δεν δείχνει μόνο με πόσην αυθαιρεσία γράφουν και ξαναγράφουν την ιστορία οι ηγέτες του ΚΚΕ, αλλά και με τι τρόπο έχουν διάθεση να συνεχίσουν.

Η σιωπή τους για τον Καραγιώργη δεν είναι μόνο ένοχη. Είναι μια έμμεση ομολογία τους ότι συμφωνούν με την εξόντωσή του από τον Ζαχαριάδη κλπ., με την βοήθεια μερικών «αδελφών κομμάτων».

Κώστας Π. Παντελόγλου