Η Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας έδωσε στη δημοσιότητα ήδη στις αρχές Αυγούστου σύντομα βιογραφικά αρκετών υποψηφίων της ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου. Δύο βιογραφικά ήταν εξαιρετικά σύντομα. Αναφερόμαστε στα βιογραφικά δύο πρώην δημοτικών συμβούλων: Ο ένας είναι ο Θοδωρής Μανωλεδάκης, που παρουσιαζόταν ως συνταξιούχος μηχανικός που εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ο άλλος είναι ο Λάκης Γαβριηλίδης, που παρουσιαζόταν ως ασφαλιστικός σύμβουλος, έτσι απλά.
Και οι δύο είχαν εκλεγεί με τη Δύναμη Πολιτών το 2014 και είχαν λάβει θέσεις ευθύνης κατά τη διοίκηση του Άρη Βασιλόπουλου, γεγονός που αποσιωπήθηκε στην αρχική ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στην τελική ανακοίνωση των υποψηφίων της Λαϊκής Συσπείρωσης, στις 12 Σεπτεμβρίου, το σύντομο βιογραφικό του αγαπητού Λάκη διευρύνεται για να αναφερθεί ότι ήταν δημοτικός σύμβουλος της Δύναμης Πολιτών που αποχώρησε διαφωνώντας. Ο Μανωλεδάκης παραμένει απλός συνταξιούχος της ΓΓΑ.
Είναι ενδιαφέρον ότι για άλλους υποψηφίους της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρεται η προηγούμενη θητεία στο δημοτικό συμβούλιο, εφόσον υπάρχει (Βαλασσάς, Γκούμα, Ζαχαριάδης, Πολίτης). Τι συνέβη και δεν εφαρμόστηκε αυτός ο κανόνας αρχικά για τους Μανωλεδάκη και Γαβριηλίδη και τελικά μόνο για τον Μανωλεδάκη; Μάλλον ότι δεν είχε εκλεγεί με τον … σωστό συνδυασμό.
Ευτυχώς, η ιστοσελίδα της διαλυθείσης Δύναμης Πολιτών παραμένει σε λειτουργία, οπότε μπορούμε να δούμε τα βιογραφικά που έδιναν παλαιότερα οι δύο υποψήφιοι και να τα συνεκτιμήσουμε, τόσο σε σχέση με την απόφασή τους να ενταχθούν στη Λαϊκή Συσπείρωση, όσο και σε σχέση με την απόφαση της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ να τους δεχτεί, χωρίς δημόσιες εξηγήσεις.
Ο Θοδωρής Μανωλεδάκης, γεννημένος το 1957, οργανώθηκε από μαθητής Γυμνασίου στην ΠΑΜΚ και στη συνέχεια την ΠΑΣΠ και την ΠΑΣΚ. Έγινε μέλος της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ απ’ την οποία αποχώρησε το 1989 «μετά την πολιτική του μετάλλαξη». Συμμετείχε στην ίδρυση του ΕΠΑΜ (Καζάκης) απ’ όπου αποχώρησε όταν το ΕΠΑΜ συνεργάστηκε με τον Στέλιο Παπαθεμελή. Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με τη Δύναμη Πολιτών το 2014 και διετέλεσε αντιδήμαρχος.
Ο Λάκης Γαβριηλίδης, γεννημένος το 1962, δεν δίνει λεπτομέρειες για την πορεία του στον χώρο της Αριστεράς μέχρι τα χρόνια της κρίσης, όμως δηλώνει ότι παρακολούθησε με ενδιαφέρον το κίνημα των αγανακτισμένων και συμμετείχε στη δημιουργία της Λαϊκής Συνέλευσης. Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με τη Δύναμη Πολιτών το 2014, απ’ όπου αποχώρησε το 2018.
Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αλλάζει γνώμη και υποχρέωση να επανεκτιμά τις επιλογές του και να κάνει αυτοκριτική. Ωστόσο όταν κάποιος διεκδικεί την ψήφο των πολιτών αλλάζοντας ψηφοδέλτιο και πολιτική προσέγγιση επειδή η προηγούμενη προσέγγισή του έπεσε σε τοίχο, είναι θέμα αξιοπιστίας να εξηγήσει δημόσια τι πήγε στραβά και τον οδήγησε να αλλάξει γνώμη, και τι αναμένει να πάει καλύτερα με τη σημερινή του απόφαση. Οι Μανωλεδάκης και Γαβριηλίδης οφείλουν μια τέτοια δημόσια και καθαρή εξήγηση στους πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας πριν τις εκλογές, αντί να κάνουν ό,τι και οι άλλοι μεταπηδήσαντες από συνδυασμό σε συνδυασμό των φετινών εκλογών (που δεν είναι και λίγοι). Κάτι τέτοιο χρωστά και ο αρκετά σιωπηλός πρώην δήμαρχος με τη Δύναμη Πολιτών Άρης Βασιλόπουλος, που παρευρέθηκε στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Σε ό,τι αφορά δε τη Λαϊκή Συσπείρωση, το ερώτημα τίθεται αντίστροφα: Γιατί μάς καλεί η Λαϊκή Συσπείρωση να ψηφίσουμε δύο πρόσωπα που εκλέχτηκαν στο παρελθόν με άλλο συνδυασμό, στον οποίο η ίδια άσκησε αντιπολίτευση; Γιατί τότε δεν έπρεπε να τους εμπιστευόμαστε και τώρα οφείλουμε να τους εμπιστευτούμε ως ψηφοφόροι; Τι έχει αλλάξει στο μεσοδιάστημα; Η αποσιώπηση των παλαιότερων ιδιοτήτων των Μανωλεδάκη και Γαβριηλίδη κατά την αρχική ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων τους συνιστά μια αρκετά σαφή απάντηση από τη Λαϊκή Συσπείρωση: είναι καλύτερα οι δημότες να έχουν μνήμη ψαριού και η διαχείριση του ζητήματος της αναθεώρησης προσεγγίσεων να γίνεται σε επίπεδο ψιθύρων, όχι με ειλικρινή και ανοιχτό πολιτικό διάλογο στην πόλη και δημόσια κριτική και αυτοκριτική.
Μια τρίτη υποψηφιότητα που αξίζει να αναφέρουμε, είναι αυτή του 18χρονου Στράτου Αγγελίδη, γιου του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και διαχειριστή της ιστοσελίδας aek-live.gr Νίκου Αγγελίδη. Ο Νίκος Αγγελίδης, μετά τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, τώρα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Αττικής, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, οπότε σε τοπικό επίπεδο γλιτώσαμε για την ώρα απ’ αυτόν. Ο μικρός Στράτος, φρέσκος φοιτητής, δεν εμφανίζεται πρώτη φορά στον δημόσιο χώρο, μια που ο πατέρας του έχει φροντίσει να του δώσει βήμα στο aek-live.gr για να βλέπουμε την ελπιδοφόρα δύναμη της νεολαίας σε κείμενα όπως το πρόσφατο «ΑΕΚοκρατία…».
Κακά τα ψέματα: Τέτοιες μονοδιάστατες υποψηφιότητες στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν μπορεί να συμβάλουν στην κατεύθυνση ενεργοποίησης της παράταξης αυτής στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά κι αναπάντητα στον τόπο μας.
Όπως γράφαμε και στις 15 Ιουλίου, «δεν έχουμε δει κάποια πρωτοβουλία της [Λαϊκής Συσπείρωσης] για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζόμενων στην εστίαση στην πόλη του κεμπάπ, ούτε για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου, ούτε για το κόστος της κατοικίας, ούτε για την αύξηση των ενοικίων, ούτε για την έλλειψη στέγης και τη συνακόλουθη έξοδο των κατοίκων που ήταν ενοικιαστές, ούτε για την επιβάρυνση της καθημερινότητας των κατοίκων που παραμένουν εδώ ως ιδιοκτήτες, ούτε για τη μείωση της ποιότητας ζωής λόγω της υπέρμετρης “ανάπτυξης” των καταστημάτων εστίασης, μιας δραστηριότητας ασύμβατης με την κατοικία. Δεν τους έχουμε ακούσει να λένε, αν και λαλίστατοι κατά τ’ άλλα, για τη μετατροπή της ζωής των κατοίκων αυτής της πόλης σε φολκλορικό ντεκόρ» – και με τέτοιους υποψηφίους, δεν περιμένουμε να τους δούμε κιόλας. Ούτε το πλέγμα των νομιμοφανών αυθαιρεσιών πέριξ της OPAP Arena αντιμετωπίζεται με σόλο βιντεάκια στο Facebook, όπου ένας μάλλον φοβισμένος Νίκος Σερετάκης δεν λέει τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη.
Συνολικά, παραμένει και επιμένει στην πόλη μας ένα πρόβλημα εκπροσώπησης στην τοπική πολιτική όσων εισπράττουν τα αρνητικά αποτελέσματα του μετασχηματισμού της Νέας Φιλαδέλφειας της τελευταίας δεκαετίας. Δυστυχώς για την πόλη και τους κατοίκους της, ούτε η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ μπορούν να καλύψουν αυτό το κενό…
π.