Έχουμε γράψει πολλές φορές για τον επικίνδυνο κορπορατισμό που κυκλώνει τη Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα. Ο κορπορατισμός αυτός δεν είναι μονάχα αποτέλεσμα της ενασχόλησης του Δημήτρη Μελισσανίδη με την πόλη μας – εξάλλου το βασικό επίδικο για εκείνον, η κατασκευή της OPAP Arena, έχει ήδη επιτευχθεί. Κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη αυτού του κορπορατισμού είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται το πρόβλημα της εξουσίας στην πόλη το λεγόμενο «πολιτικό προσωπικό» της και όχι μόνο.
Πιο πρόσφατο σχετικό περιστατικό, κάπως αστείο, η ανάρτηση προεκλογικού πανό του Στέφανου Γατσούλη στα γραφεία της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, δίπλα στο γήπεδο. Η ερασιτεχνική ΑΕΚ λέει ότι δεν ήξερε τίποτα, ο Γατσούλης υποστηρίζει ότι συνεννοήθηκε με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου και ο Νίκος Αγγελίδης της ΕΡΤ, του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης εξανίσταται στο aek-live.gr του για την πολιτικοποίηση της ΑΕΚ.
Από πότε, όμως, ο Νίκος Αγγελίδης είναι οπαδός του no politica; Δεν ήταν άραγε πολιτική εκμετάλλευση της ΑΕΚ η πρωτοβουλία του ΚΚΕ να διοργανώσει εκδήλωση με θέμα «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά ξενιτεμένη» και να τοποθετήσει ο γενικός του γραμματέας πλακέτα με την υπογραφή του ΚΚΕ έξω απ’ το γήπεδο Μελισσανίδη;
Ας είμαστε ειλικρινείς: Όλοι οι υποψήφιοι συνδυασμοί θα ήθελαν να θέσουν τον εαυτό τους υπό τη σκέπη του Διοικητικού Ηγέτη, θεωρώντας είτε ότι υπάρχει κιτρινόμαυρη ψήφος στη Νέα Φιλαδέλφεια (που ιστορικά δεν υπάρχει), είτε ότι ο νέος δήμαρχος πρέπει να έχει την αποδοχή ή και να είναι επιλογή του Δημήτρη Μελισσανίδη. Είναι πράγματι εύκολη και ανώδυνη λύση να αποδεχτείς σιωπηρά την κατάσταση του κέντρου της πόλης, με αιχμή το γήπεδο, και μετά να κάνεις “πολιτική” με τις λακούβες στους δρόμους της Νησίδας και τις μονώσεις των ταρατσών των σχολείων.
Με την ΑΕΚ του Μελισσανίδη, λοιπόν: Αυτή ήταν η προσέγγιση του τοπικού νεοΣΥΡΙΖΑ πέρσι, πριν την καταβαράθρωση των εκλογών και την παραίτηση Τσίπρα. Αυτό κάνει κάθε μέρα ο Γιάννης Βούρος. Αυτό έκανε ο Χάρης Τομπούλογλου, παραπονούμενος το 2019 επειδή ο Μελισσανίδης έφερε «μεταγραφή» στις εκλογές, αντί να εμπιστευτεί κάποιους ντόπιους. Αυτό έκανε ο Λύσανδρος Γεωργαμλής ως αντικαταστάτης του Χάρη Τομπούλογλου στις εκλογές του 2014, ανεχόμενος τις αντισυγκεντρώσεις οπαδών (τι έγινε ρε παιδιά, έχει ξαναπολιτικοποιηθεί η ΑΕΚ;) και επενδύοντας στο κιτρινόμαυρο παρελθόν του απέναντι στον Άρη Βασιλόπουλο (αλήθεια, πού είναι ο Λύσανδρος και η παράταξή του αυτό το διάστημα;).
Γιατί λοιπόν να μην το κάνει και ο Στέφανος Γατσούλης; Θα πρέπει εδώ να παρατηρήσουμε, μάλιστα, ότι ο έμπορος ποδηλάτων Στέφανος Γατσούλης έχει κάνει μια επένδυση στην ΑΕΚ, αναλαμβάνοντας έφορος του ποδηλατικού της τμήματος και προφανώς ξοδεύοντας χρήματα γι’ αυτό. Αφού δεν το έκανε ως φίλαθλος της ομάδας, το έκανε για να εκμεταλλευτεί τη σχέση του με την ΑΕΚ κατά τις εκλογές, και τουλάχιστον είναι ο μόνος που πληρώνει για να το κάνει…
Σε κάθε περίπτωση, στις εκλογές ψηφίζουν οι ψηφοφόροι της πόλης, όχι οι οπαδοί της ομάδας, οπότε ας περιμένουμε τα αποτελέσματα για περαιτέρω κρίσεις περί βάρους της αεκοφροσύνης στην κάλπη. Όσο για το βάρος του κορπορατισμού, τα έχουμε ξαναπεί. Θα βαραίνει όποιον εκλεγεί στις στιγμές που θα οφείλει να υποτάσσεται και, κυρίως, θα βαραίνει όλους εμάς που κατοικούμε σ’ αυτή την πόλη και δεν θα έχουμε κάποιον να μας εκπροσωπήσει…
π.